Mikä

Kuinka avointa yritystoiminta voi olla? Mitä haittaa avoimuudesta on, entä mitä hyötyä?

Me, tämän blogin kirjoittajat, aiomme perustaa yrityksen, joka noudattaa avoimuuden filosofiaa. Tarkoitus on pyrkiä pitämään mahdollisimman suuri osa yritykseen liittyvästä tiedosta avoimena ja kenen tahansa halutessaan nähtävissä ja kommentoitavissa. Avaamiamme tietoja on eritelty tarkemmin tässä postauksessa.

Tässä blogissa kirjoitamme matkan varrella tehdyistä havainnoista, avoimuuden hyödyistä ja ongelmista sekä muutenkin ensimmäistä yritystään perustavien taipaleesta ja kokemuksista. Blogista on toivottavasti hyötyä niin muille yritystoimintaa aloitteleville tai suunnitteleville kuin myös meille palautteen ja vuorovaikutuksen muodossa.

10 vastausta artikkeliin: Mikä

  1. Olli Pitkänen sanoo:

    Oikein kiinnostava kokeilu!
    Jäin miettimään, mitä kaikkea yritys voi julkistaa. On selvä, että esimerkiksi työntekijöiden henkilötietoja, etenkään arkaluontoisia kuten terveystietoja, työnantaja ei voi julkistaa.
    Mutta entäpä sellainen aika tavallinen tilanne, jossa yrityksen liikekumppani, toinen yritys, haluaa sopimukseen salassapitosäännöksen. Kieltäydyttekö liiketoimista tuollaisen kumppanin kanssa periaatteisiinne vedoten vai katsotteko tämän olevan painava syy poiketa periaatteista? Ensimmäinen vaihtoehto voi aika nopeasti ajaa teidät ulos markkinoilta. Toinen taas voisi johtaa siihen, että avoimuus käytännössä rajoittuu melkoisesti.
    Onnea matkaan joka tapauksessa! Jään mielenkiinnolla seuraamaan kokeiluanne.

    terv
    olli

    Tykkää

    • Juho sanoo:

      Hei Olli,

      Kiitos kommentistasi. Tarkoituksemme ei ole ryhtyä avoimuusfundamentalisteiksi (”avoimuutta avoimuuden vuoksi!”), vaan miettiä järjellä, mikä kaikki tieto voidaan avata niin, että siitä ei koidu haittaa kenellekään. Se on yksi tämän blogin tärkeimmistä aiheista: mikä kaikki voi olla avointa.

      Emme sulje pois sitä mahdollisuutta, että tekisimme yhteistyökumppanimme kanssa salassapitosopimuksen. Mutta jos meille tällaista ehdotetaan, emme hyväksy sitä suin päin, vaan keskustelemme yhdessä yhteistyökumppanin kanssa salaamistarpeen perusteista. Liian usein salassapitosopimus tehdään vain tavan vuoksi, vaikkei tarvetta siihen oikeasti ole. Jos hyvät perusteet salaamiselle kuitenkin esitetään, emme sulje pois mahdollisuutta, että moiseen sopimuksen nimemme laittaisimme.

      Tykkää

  2. Arttu sanoo:

    Hienoa, että jaatte tietoa kokeiluista muille, näin filosofia toteutuu kokonaisuudessaan.

    Mistä olette saaneet inspiraation tähän? Aihehan on kuitenkin viime aikoina pyörinyt agendalla, kts. esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Open_business ja http://e-texteditor.com/blog/2009/opencompany Jotenkin myös hämärä muistikuva että ex-mysql Widenius olisi näitä asioita joissain promotoinut, mutta en löytänyt linkkiä.

    Tykkää

    • Juho sanoo:

      Arttu, kiitos noista linkeistä! Kumpikaan meistä ei ole itse asiassa tainnut niihin suoraan törmätä, vaikka ajatusta on pyöritelty jo jonkin aikaa. Pitää ehdottomasti tutustua. Meillä on ihan liian vähän tietoa siitä, millaisia vastaavia projekteja Suomessa ja maailmalla on nähty, mutta tämän blogin myötä toivottavasti myös tiedot niistä karttuvat.

      Inspiraatio syntyi oikeastaan päähänpistona. Osallistuimme Antin kanssa viime keväänä Aalto Entrepreneurship Societyn BootCamp-ohjelmaan, ja jollakin luennolla tuli pohdittua näitä asioita. Homma lähti ajatusleikkinä nimenomaan noista avoimista dokumenteista. Pohdimme asiaa eteenpäin ja totesimme, että tätähän kannattaisi kokeilla käytännössä, jo ihan oppimiskokemuksenkin nimissä.

      Tykkää

    • Antti sanoo:

      Hyviä linkkejä kyl! Hyvä huomata, että löytyy tahoja jotka on miettiny hommaa jo astetta pidemmälle. Meillä ei vielä oo juuri mitään päätetty, paitsi yleislinja, mutta haluttiin avata blogi mahdollisimman aikasin, jotta yleisten periaatteiden muotoutumistakin voi puida täällä. Toi hacking-business-model sisältää kyllä aika hyviä pointteja. Helpottaa omien ratkaisujen miettimistä kun voi verrata johonkin olemassa olevaan esimerkkiin. Tai ties vaikka päätyis käyttämään jotain tollasta valmista mallia suoraankin. Pitänee seurailla miten Montyllä menee.. 🙂

      Tykkää

  3. bungle sanoo:

    Kassiin voisi lisätä OpenID ja Facebook Connect tuen. Olisi ainakin avoimempi tapa autentikoitua järjestelmään.

    Tykkää

    • Juho sanoo:

      Juu, ehdottomasti voisi, ja pitäisi. Tällä hetkellä meillä on tuon kanssa hieman teknisiä haasteita, sillä Kassi on yksi palveluista, joka hyödyntää OtaSizzle-tutkimusprojektissa kehitettyä Aalto Social Interface -alustaa. Tuo alusta siis pitäisi saada tukemaan OpenID:tä ja Facebook Connectia, mikä on hieman normaalia kinkkisempi prosessi. Mutta todo-listalla ehdottomasti!

      Tykkää

  4. Paluuviite: Voiko avoimeen yritykseen liittyä kuka tahansa? | Avoin yritys

  5. Paluuviite: Avoin koodi on usein vain mainoslause | Avoin yritys

Jätä kommentti