Kohti yrityksen virallista perustamista

Avoin yritys -blogimme ensimmäisestä kirjoituksesta tulee tänään kuluneeksi tasan vuosi, mutta virallisesti yritys ei vielä(kään) ole olemassa. Miksi näin ja milloin on?

Vaikka olemme viime syksystä asti päättäväisesti tähdänneet yrityksen perustamiseen, ei sitä vieläkään kaupparekisteristä löydy. Tähän on useitakin syitä, joista tärkein lienee, että viralliselle yritykselle ei tähän mennessä ole ollut tarvetta, ja itse asiassa yrityksettömyydestä on ollut hyötyä.

Hyvin monta yritystoiminnan osa-aluetta voi edistää varsin pitkälle ennen virallista perustamista. Tästä on myös hyötyä, sillä matkan varrella saattaa käydä ilmi syitä, joiden takia yritystä ei kannatakaan perustaa, tai ainakin jotain olennaista suunnitelmissa tai tavoitteissa ehtii muuttua. Perustamiseen kuluvaa byrokraattista vaivaa ei kannata nähdä turhaan ennen kuin siitä on hyötyä.

Tärkein hyöty monessa tilanteessa on asiakkaiden laskuttaminen. Se käy helpommin yrityksen kautta, kuin yksityishenkilönä, joskin myös vaihtoehtoisia ratkaisuja on, esimerkiksi Eezy, jonka kautta voit laskuttaa perustamatta yritystä.

Meille laskutus ei vielä ole ollut ajankohtaista, sillä kaiki tällä hetkellä toimivat Kassi-yhteisöt pyörivät vielä ilmaisella koeajalla. Syksyllä kuitenkin on ensimmäisten yhteisöjen tarkoitus siirtyä maksulliseen palveluun, joten myös laskutusvalmiuden on syytä olla kunnossa. Tällä hetkellä aikataulumme tähtääkin siihen, että yrityksemme löytyy kaupparekisteristä lokakuussa.

Rahoitus ennen ja jälkeen

Yrityksen virallinen synty muuttaa merkittävästi myös rahoitusmahdollisuuksia. Tähän mennessä olemme saaneet rahoitusta Tekesin TULI-ohjelmasta ja Aalto pre-seed fundista, joissa molemmissa on ehtona, että yritystä ei ole vielä virallisesti perustettu. Myöskään työttömyystukea ei myönnetä päätoimiselle yrittäjälle, mutta ennen firman perustamista se voi olla kätevä rahoitusmuoto valmisteluille, jos kriteerit muuten täyttyvät (esim. ei ole itse irtisanoutunut edellisestä työstä). Rahoituksen mahdollisuus jatkossa näistä lähteistä siis katkeaa perustamiseen, mutta samalla avautuvat ovet paljon laajemman rahoitusmahdollisuuksien kirjon ääreen.

Rahoitusmahdollisuuksien yksinkertaisemmasta päästä ovat TE-keskusten maksama starttiraha ja ELY-keskusten maksama hautomotuki. Tuet ovat toisensa poissulkevia ja hautomotuen saaminen edellyttää yrityshautomossa olemista.

Vertailtuamme vaihtoehtoja päätimme hakea starttirahaa, sillä se tuntui kuulemiemme kokemusten perusteella hakuprosessiltaan kohtuullisen yksinkertaiselta, ja lisäksi maksettava kokonaissumma voi nousta hautomotukea suuremmaksi, jos starttirahaa myönnetään pitkälle ajanjaksolle. Emme myöskään tässä vaiheessa, ennen tiimin koon kasvamista, näe tarvetta yrityshautomoiden tarjoamalle fyysiselle toimistotilalle.

Hautomotukea voidaan myöntää myös virtuaalihautomossa toimivalle yritykselle. Tämä tarkoittaa käytännössä hautomon palveluiden piirissä olemista ilman fyysisen työtilan vuokraamista, mikä voisi olla meille tässä vaiheessa sopivampi ratkaisu. Virtuaalihautomon hyödytkään eivät kuitenkaan juuri nyt tunnu niin merkittäviltä, että se voittaisi selvästi simppelimmän starttirahan.

Tällä hetkellä starttirahahakemukset ovat vetämässä sekä Helsingissä että Espoossa. (Kunkin yrittäjän tulee hakea starttirahaa kotikunnastaan.) Yritystä ei saa perustaa ennen starttirahapäätöksen saapumista, joten toivomme syyskuun alkuviikoilla kuulevamme positiivisia päätöksiä molempien kuntien TE-toimistoilta. Myönnetty starttiraha alkaisi tällöin lokakuun alusta alkaen hiukan helpottaa aloittavan yrittäjän budjettia. Starttiraha ei toki 600-700 euron kuukausisummallaan yksinään kovin pitkälle kanna, mutta auttaa sentään asumismenojen kuittaamisessa kummasti, ja toisaalta pienuudellaan motivoi kartuttaamaan oikeaa kassavirtaa yritykselle mahdollisimman pian.

Syyskuussa (21.9.) saapuu tieto myös kevään rahoituksesta (ja omasta asuinkaupungistani). Hakemuksemme Start-up Chile -ohjelmaan lähti matkaan pari viikkoa sitten ja luottamus sadan parhaan hakemuksen joukkoon pääsemisestä on luja. Hakijoita oli tällä kierroksella n. 600 verrattuna kevään 300:aan eli kilpailu on tiukentunut reilusti, mutta se myös tarkoittanee entistä huipumpaa porukkaa, johon paikan päällä voi tutustua.

Tutustumisen ja verkostojen merkitys nousi esiin jälleen Chile-hakemusta tehdessä: Suuri kiitos kaikille suosituskirjeiden laatijoille tai projektissa muuten neuvoneille ja auttaneille!

Käytännön organisointia

Yrityksen perustamiseen liittyy toki muutakin kuin starttirahan hakua. Virallisin osuus on perustamisilmoituksen jättäminen yritystietojärjestelmään ja ilmoittautuminen verottajan ennakkoperintärekisteriin. Tällöin varmistuu myös yrityksen virallinen toiminimi ja Y-tunnus. Perustamisilmoitukseen tulee liittää myös yhtiöjärjestys, joka voi lyhimmillään sisältää vain toiminimen, kotipaikan ja toimialan, mutta jos haluaa poiketa oletuksista esimerkiksi yhtiön olemassaolon tarkoituksen määrittelyssä, kuten näillä näkymin haluamme, voi yhtiöjärjestys olla laajempi.

Osakeyhtiön perustamiseen liittyy myös osakepääoman maksaminen yhtiön tilille. Koska tarkoituksemme on ulkoistaa tilinpito tilitoimistolle, kannattaa sopiva toimisto olla valittuna jo kun osakepääomaa maksetaan. Tässä kohtaa kaipaisimmekin crowdsourcing-hengessä vinkkejä hyvistä kokemuksista tilitoimistojen kanssa. Vinkatkaa kommenteissa tai suoraan maililla, jos tiedossa on joku suosittelemisen arvoinen tilitoimisto, tai muuten vinkkejä sellaisen valintaan.

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kohti yrityksen virallista perustamista

  1. ilona sanoo:

    tsemppiä haku-urakkaan, vastaavia on meilläkin kohta edessä..

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s