South by Southwest Austinissa – Tämän vuoden tunnelmia

Viime vuonna Juho lähti edustamaan tiimiämme maailmalle ja etsimään mustia joutsenia Austinista. Pohdinnassa oli, kuinka paljon hyötyä seminaareihin ja konferensseihin menemisestä on, ja kuinka paljon niihin kannattaa sijoittaa, kun tuloksista ei voi ennakkoon tietää.

Viime vuoden SXSW:stä seurasi paljonkin hyvää, ehkä yhtenä merkittävimpänä asiana Juho pääsi kirjoittamaan Shareableen, mikä on tuonut projektillemme paljon huomiota ja yhteydenottoja ja näillä näkymin myös konkreettisia yhteistyökumppaneita. SXSW:n seurausten ansiosta olemme olleet huomattavasti kytkeytyneempiä siihen, mitä maailmalla tapahtu erilaisten jakamispalveluiden rintamalla. Siinä on merkittävä ero, puuhaako jotain yksin Suomessa vai tunteeko olevansa osa maailmanlaajuista porukkaa, joka tekee duunia fiksumpien toimintamallien puolesta ja todennäköisesti tulee muuttamaan hyvin monen ihmisen elämää.

Tuota fiilistä vahvisti hyvin myös minun tämänvuotinen matkani South by Southwestiin eli SXSW-konferenssiin Austiniin, Texasiin. Jakamistalouden ympärillä pyörivä porukka jatkaa kasvuaan, ja tänä vuonna ohjelmassa oli useampikin paneelikeskustelu suoraan jakamistalouteen liittyvistä aiheista, minkä lisäksi Shareable järjesti myös yhdet iltabileet ”jakamiskansalle”. Yksi merkittävä havainto matkalta olikin se, että USA:ssa kyseessä on pienen puuhastelun sijaan iso juttu, johon myös sijoittajat alkavat enenevässä määrin uskoa.

Vaikka matkalla luotujen yhteyksien konkreettiset seuraukset eivät ole vielä selkeitä, tuntuma on se, että on tärkeää luoda yhteyksiä porukkaan, joka selkeästi USA:ssa viitoittaa tietä, johon jakamistalous myös muualla maailmassa todennäköisesti etenee. Yksi esimerkki verkostojen voimasta on pian SXSW:n jälkeen julkistettu Projet Trust, joka kokoaa joukon jakamistalouden tunnetuimpia nimiä pohtimaan yhdessä, miten luottamushaasteet voidaan parhaiten ratkaista. Project Trustin porukasta puolet tapasin SXSW:ssä ja heistä melkein jokaisen kanssa ehdin hetken jutellakin.

Lyhyen juttelun merkitys ei toki ole massiivinen, mutta madaltaa kynnystä myöhempään yhteydenottoon huomattavasti. Ja koskaan ei tiedä mistä löytyy henkilö, joka innostuu tekemästämme niin paljon, että homma ottaa harppauksia eteenpäin. SXSW-kontakteista on löytynyt jo kaksikin henkilöä, joilla on kiinnostusta käyttää Kassia ohjelmistoalustana heidän omalle idealleen paikallisjakamispalvelusta. Tämä on ehdottomasti mielenkiintoinen, ja ei kovinkaan ennalta arvattu suunta, jonka käytännön toteutettavuutta nyt selvitellään.

Tärkeimpinä tavoitteina reissulleni oli saada kontakteja niin muihin palvelutekijöhin, potentiaalisiin sijoittajiin, kuin myös median edustajiin, sekä levittää tietoisuutta Kassista. Kaikkien tavoitteiden osalta tulosta tuli, mutta missään ei vielä havaittavissa suuria läpimurtoja. Lopullinen hyöty selvinnee pikkuhiljaa, ja sen valossa voidaan harkita millaisin suunnitelmin seuraavan vuoden SXSW:tä lähestytään.

Viime vuonna meitä auttoi matkaan Tekesin TULI-rahoitus, tänä vuonna Start-Up Chile -ohjelman puitteissa käytössä oleva budjetti. Toivottavasti ensi vuonna yrityksellä on jo kassavirtaa siinä määrin, että matkaan voidaan lähettää vaikka useampikin edustaja. Sillä sen lisäksi, että SXSW-osallistumisessa piilee hitaasti avautuvia hyötyjä, siellä on myös todella hauskaa! Tästä pitivät huolen loistava Finnmob-talon porukka ja tapahtumaylitarjontaan ja ihmismassoihin peittyvä, yhtä aikaa musiikki-, elokuva- ja interactive-festivaaleja isännöivä Austin.
Vaikka iso osa yrityksen työstä ei startup-festaroimalla etene, on mahdollisuudet yhdistettyyn hyötyyn ja hauskanpitoon hyvä hyödyntää, sillä hyvän fiiliksen, innostuneiden ihmisten ja vapauden merkitys yrittäjän motivaatiossa on ainakin itselläni hyvin suuri. Tavoitteena kuitenkin loppupeleissä on tehdä yritystoiminnan avulla sekä omasta että muiden elämästä hiukan parempaa. SXSW tarjoaa elämän parantamiseen huikean, joskin myös hyvin uuvuttavan viikon, jonka hedelmiä toivottavasti saadaan kerätä vielä pitkin vuotta.

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: South by Southwest Austinissa – Tämän vuoden tunnelmia

  1. Ricky sanoo:

    näyttää erittäin mukava ja hauska historia 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s