Yrittämisen taloudellisesta epävarmuudesta

Luultavasti monella yrittäjäksi ryhtymistä harkitsevalla yksi merkittävä syy epäröintiin ja toimeen tarttumisen lykkäämiseen on epävarmuus yrittäjän tulojen tasosta ja säännöllisyydestä. Harva yritys tuo perustajilleen rahaa ensimmäisestä päivästä lähtien, ja elämis- ja asumismenojen kattaminen vaatii jonkinlaista rahoitusta myös noina ensimmäisinä kuukausina, ellei satu asustelemaan ilmaiseksi vanhempiensa nurkissa.

Omat säästöt voivat riittää johonkin asti, mutta toisaalta harvalla ne ovat niin suuret, että niillä riittävän monta nollatulokuukautta eläisi. Omien säästöjen syöminen mahdollisesti hyvinkin epävarman liikeidean testaamiseksi ei ole ajatuksena kovin houkutteleva myöskään siksi, että säästötilin tyhjennyttyä ei samaa menetelmää voi kuitenkaan käyttää seuraavan idean testaamiseen. Lienee siis viisaampaa pitää jo alusta alkaen huolta siitä, ettei henkilökohtainen talous mene kovin rankasti miinuksella.

Mikä on Avoimen yrityksen ratkaisu tähän pulmaan? Saamme hiukan etumatkaa siitä, että voimme käyttää avoimen lähdekoodin tuotetta, joka on melko pienin muutoksin valmis myytäväksi palveluna. Meillä on siis teoriassa mahdollisuus saada tuloja jo firman ensimmäisestä toimintapäivästä lähtien. Käytännössä lienee kuitenkin hyvin vaikeaa saada heti alkuun kerättyä sellaista asiakasmäärää, että tulot riittäisivät kahden ihmisen elättämiseen.

Monet aloittelevat yrittäjät tekevät osa-aikaisia (tai täyspäiväisiä) päivätöitä oman yrityksensä ohella, kunnes oman firman siivet alkavat kantaa. Myös meidän ajatuksenamme on vähentää viikoittaista työmäärää vuodenvaihteen jälkeen 3-4 päivään viikossa, minkä pitäisi riittää vielä hyvin elämiskulujen kattamiseen, mutta toisaalta vapauttaa aikaa asiakkaiden saamiseksi tehtävää työtä varten. Toivon mukaan saamme hommat sovittua niin, että voisimme jatkaa tutkimusprojektissa, tehden palkkatyöpäivinä projektin määrittämiä tehtäviä, ja vapautuvina 1-2 päivänä oman yrityksen tarvitsemia hommia.

Ratkaisu tuntuisi hyvältä win-win-tilanteelta, sillä Kassi-käyttäjien hankkiminen nykyistä laajemmalta, toisi monipuolisempaa tutkimusdataa projektin käyttöön, ja toisaalta taas projektissa tehty palvelun kehitystyö edesauttaa mahdollisuuksia firman asiakkaiden hankintaan.

Suunnitelma näyttää siis paperilla hyvältä, ja noin toteutuessaan tuntuisi jopa kohtuullisen turvalliselta.  Silti viimeistään viime päivien asunnonostosuunnitelmien myötä on mieleen hiipinyt jonkinasteinen jännäys ja huoli siitä, kuinka suureen asuntolainaan sitä uskaltaa sitoutua, kun tulevaisuuden tulot eivät ehkä noudatakaan sitä perinteisempää ”rekrytoidu uraputkeen ja melko todennäköisesti palkkasi ei koskaan laske” -mallia.

Toisaalta, joutuu sitä vuokralla asuessakin kerran kuussa maksunsa hoitamaan, ja jonkinasteisena turva-ajatuksena pidän ainakin itse sitä, että jos oma liikeidea osoittautuu taloudellisesti kestämättömäksi, voi aina hankkiutua ”oikeisiin töihin.” 🙂 Uskon siis vahvasti siihen, että kokemus yrittäjyydestä on vahvaa valuuttaa työnhaussa perinteisempiinkin hommiin, siinäkin tapauksessa että oma yritys ei olisi taloudellista menestystä saanutkaan.

Ehkä tämän kirjoituksen tarkoitus on osin todistella itselle, että yrittämisen riskit eivät oikeasti ole niin suuria, kuin monet tuntuvat ajattelevan. Toisaalta tarkoitus on myös rohkaista muitakin ajattelemaan, että vaikka yrittämiseen liittyy aina epäonnistumisen riski, ei epäonnistuminen välttämättä tarkoita taloudellista ahdinkoa tai muita suuria ongelmia, vaan ehkä pikemminkin roppakaupalla arvokasta kokemusta. Joidenkin mielestä yrittäminen on jopa vähemmän riskialtista kuin perinteinen työllistyminen. Mitä mieltä sinä olet?

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Yrittämisen taloudellisesta epävarmuudesta

 1. Antti sanoo:

  Kommentoinpa heti vielä itse, että ulkopuolisen rahoituksen hakemisesta ei tässä tekstissä puhuta lainkaan. Tarkoituksemme on myös hakea rahoitusta, ainakin Tuli-ohjelmasta, mutta valmiihko tuota ja mahdollinen osa-aikatyöskentely, voisivat mahdollistaa aloittamisen myös ulkopuolisesta rahoituksesta riippumatta. Rahoitus toki mahdollistaa, useamman viikkotyöpäivän varaamisen yrittämiselle, mikä taas nopeuttanee tuottavalle tasolle pääsemistä. 🙂

  Tykkää

 2. Juha Mattila sanoo:

  Hieno juttu, että otatte esiin alkavan yrittäjän epävarmuuden. Koska jälleen kerran, kun puhutaan Suomesta, pidetään yrittäjyyttä todella turvattomana vaihtoehtona.

  Jakamanne linkki laittoi ajattelemaan, vaikka tausta-ajatuksena ilmeisesti myydään jotain sellaista softaa, jonka avulla verkossa voi tehdä rahaa. Mutta tottahan se on, että mikäli oikeasti haluaa tehdä jotain sellaista, mihin tuntee palavaa intohimoa ja pääsee toteuttamaan itseään, on yrittäjyys loistava vaihtoehto.

  Olisi tärkeää ymmärtää, että epäonnistuminen on aika normaalia yrittämisessä ja opettaa monesti enemmän, kuin jatkuva onnistuminen. Mutta riskit kannattaa luonnollisesti minimoida ja pyrkiä pääsemään vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, että näkee omaan palveluun liittyvät realiteetit ja voi panostaa oikeisiin asioihin. Itse asiassa Paul Graham kiteyttelee aika hyvin startup asioita blogeissaan, jotka kolisevat aika hyvin ainakin meikäläiseen mm.: http://paulgraham.com/13sentences.html.

  Tuli mieleen pohdintanne, joka liittyy Grahamin teesien numero 10:een, josta on omiakin kokemuksia. Eli energian fokusoiminen siihen pääasiaan on erittäin tärkeää, jos vain suinkin taloudelliset rahkeet siihen riittävät. Sivutoiminen yrittäjyys on vaikeaa, ehkä mahdotontakin.

  Tykkää

  • Antti sanoo:

   Hyvää kommenttia taas! (+ hyvää settiä näytti olevan Grahamillakin.) Muualtakin on kuulunut viestiä, että jos yrittäminen on vain puuhastelua tuloja tuottavan sivutoimen ohella, ei motivaatio ja panostus ole yleensä samalla tasolla kuin jos oma toimeentulo riippuu yrityksen menestyksestä ja Grahamin mainitsema ”Ramen profitable”-taso (teesi 9) on pakko saavuttaa nopeasti.

   Itsestäni tuntuu kuitenkin, että mikäli itse saa valita, opettelen uimaan mieluummin muulla tavalla kuin heti syvään veteen hyppäämällä. 🙂 Kauemminhan siinä saattaa mennä, mutta toisaalta omia hermoja voi hiukan säästyä. Niille voi olla käyttöä myöhemminkin.

   Meidän tilanteessa toki pientä bonusta sivutoimisuuden perustelemiseen antaa se, että sivutoimikin koskisi käytännössä saman tuotteen kehittämistä. Vaikka siinä ei suuntaa saisikaan itse valita, veisi iso osa tehdystä työstä silti hommaa eteenpäin myös yrityksen näkökulmasta. Toki tavoitteena olisi saada tuo Ramen profitable -tilanne aikaan mahdollisimman nopeasti (eli niin että yritys tuotaa sen verran että voi elättää perustajansa) ja sitten turvallisin mielin siirtyä täysipainoiseen yrittelyyn.

   Tykkää

 3. Juha Mattila sanoo:

  Asiaa. En usko itsekään, että mitään mustavalkoisia malleja on olemassa. Jokaisella on aina omat näkemykset, miten kannattaa asiat tehdä ja jokainen juttu on aina oma tarinansa, joka voi vastoin kaikkia teorioita johtaa parhaaseen lopputulokseen. Tietty monesti hätä ja kriisit luovat parhaat toimintatavat, kun on pakotettu tekemään asioita, jotka pitävät pään pinnalla. Toisaalta onhan se aina riskialtista hypätä sinne syvään veteen.

  Teidän tapauksessanne on tosin huippua, että pääsette toimimaan asian ytimessä tietyllä tavalla täysipainoisesti, ettei tarvitse tehdä jotain aivan muunlaista hommaa, vaikkapa olla kaupan kassalla 8 h/päivä elättääkseen itsensä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s