Avointa etätyöskentelyä

Avoimuuteen liittyy mielestäni läheisesti tietynlainen mutkattomuus. Tätä sanaa voi toivottavasti käyttää luonnehtimaan myös tulevan yrityksemme työkulttuuria, ja mahdollisuuksia päättää itse työnteon ajasta ja paikasta. Aihe tuntuu ajankohtaiselta, sillä kirjoitan tätä tekstiä viikonloppureissulla Vuokatissa ja ensi viikolla jatkan hommia Berliinissä.

Niin kauan kuin nettiyhteys toimii, on oikeastaan melko sama, missä päin näitä hommia edistää. Toki paraskaan videoneuvottelu ei korvaa kasvokkaista tapaamista, ja varsinkin kahden hengen duona firmaideoiden suunnittelu on huomattavasti mukavampaa, kun koko tiimi on koossa samassa paikassa. Silti pidän tietynlaista työn ajan ja paikan joustavuutta yhtenä it-yrittäjyyden selvänä bonuspuolena. Vaikka tilanteet joskus asettavat vaatimuksia fyysiselle läsnäololle ja vaativat paiskimaan töitä silloinkin, kun ei ehkä niin paljon innostaisi, luulen silti, että harva ala ja rooli tarjoaa yhtä paljon joustomahdollisuuksia.

Mitä laajemmin ja mitä avoimemmin kaikki yrityksen tieto on saatavilla netissä, sitä mutkattomammin etätyöskentely käy. Tarve VPN-kikkailulle sekä huoli yrityksen työntekijöiden kannettavien tai muistitikkujen joutumisesta vääriin käsiin on huomattavasti pienempi, jos tieto on avoimesti jaossa joka tapauksessa. Myös tarve päästä juuri sen oman koneen ääreen pienenee, jos kaikki löytyy netistä. Toki tietoturvaa ei ole syytä kokonaan unohtaa, ja kuten todettua, ei Avoin yrityskään voine ihan jokaista dokumenttiaan julkistaa, mutta joka tapauksessa avoimuus tekee etätyöskentelystä stressittömämpää.

Etätyöskentely on itseasiassa hiukan hassu termi tässä tilanteessa, sillä varsinaista toimistoa yrityksellä ei todennäköisesti tule perustamisen jälkeenkään kovin pian olemaan. Toki niin kauan kuin tutkijan pestimme yliopistolla jatkuvat, näemme työhuonella käytännössä päivittäin. Uskon kuitenkin, että vaikka päivätyötoimistosta irtautuisimme täysipäiväiseen yrittämiseen, ei toimisto ole se ensimmäinen sijoituskohde. Muun muassa 37Signals toimii rohkaisevana esimerkkinä siitä, että hyvinkin hajautetut ja joustavat toimintamallit voivat toimia. Heidän avoin tapansa kertoa toiminnastaan blogin ja jopa kirjojen kautta sekä helpottaa esimerkin seuraamista että näyttää mallia Avoimelle yritykselle muutenkin kuin hajautetun toiminnan toteuttamisessa. 🙂

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s