Avoin koodi on usein vain mainoslause

Olin tiistaina kuuntelemassa Henrik Ingon esitystä avoimesta lähdekoodista. Ingo oli erittäin kiinnostava puhuja Avoin yritys -projektin näkökulmasta, onhan hän kirjoittanut jo 2005 uraauurtavan Avoin elämä -kirjan avoimesta lähdekoodista ja sen kantavien ajatusten soveltamisesta elämän eri osa-alueille.

Ingon ydinviesti ei tiistaina kuitenkaan ollut avoimen lähdekoodin ylivertaisuus suljettuun verrattuna. Sen sijaan hän totesi, että molemmille on paikkansa, mutta tärkeää on olla avoin ja rehellinen sen suhteen, mitä tekee. Tökeröintä on mainostaa itseään avoimuudella goodwillin toivossa, jos omasta koodista avointa on oikeasti vain pieni osa, ja voitot tehdään suljetun koodin tuotteilla. Kovaa kritiikkiä Ingolta sai tässä suhteessa esimerkiksi entinen työnantaja MySQL, joka varsinkin viime vuosina on tehnyt rahansa yhä enemmän suljetun lähdekoodin tuotteilla, vaikka mainostaa edelleen itseään nimenomaan avoimen koodin menestystarinana.

Näiden seikkojen pohdinta oli ajankohtaista myös Kassin kannalta, sillä olimme juuri parhaillaan pohtimassa sitä, onko projektissamme joltakin osin tarvetta myös suljetulle koodille. Pohdimme, kannattaako meidän avata myös laskutukseen sekä yhteisöjen perustamiseen ja verkottamiseen liittyvä koodi. Ingon esityksen ja sen jälkeisen keskustelumme jälkeen vakuutuin lopullisesti siitä, että ainoa oikea vaihtoehto meille on kaiken koodin julkistaminen. Avoimuudesta ei saa tulla tyhjää mainoslausetta, vaan jos siitä puhuu, siihen tulee myös todella sitoutua.

Ingon nykyinen työnantaja on MySQL:n perustajan Monty Wideniuksen uusi hanke Monty Program, joka kehittää MySQL:ään pohjautuvaa mutta paranneltua ja avoimempaa tietokantatuotetta, MariaDB:tä. Monty Program (josta myös Arttu mainitsi aiemmin kommentissaan) lienee tällä hetkellä avoimin yritys, joka Suomesta löytyy: sen politiikkaan kuuluu muun muassa avata kaikki sellainen informaatio, jota ei jostakin pätevästä syystä ole välttämättä salattava. Lisäksi palkat ja muu vastaava informaatio ovat avoimesti kaikkien tiedossa yrityksen sisällä, ja irkkikanavakin on julkinen.

Kuulostaa siis monelta osin varsin samalta kuin meidän toimintamallimme! Yrityksen hacking business model -metodiikka onkin meille varsin kiinnostavaa luettavaa. MariaDB kuulostaa myös varsin potentiaaliselta vaihtoehdolta Kassin tietokantaratkaisuksi nykyisen MySQL:n sijaan. 🙂

Advertisement

Tietoja Juho

Startup-yrittäjä, jonka intohimona ovat yhteiskunnalliset keskustelut.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Avoin koodi on usein vain mainoslause

  1. Henrik Ingo sanoo:

    Hienoa jos taas joku vakuuttui avoimuuden paremmuudesta!

    Tuotahan voisi vielä taustoittaa niin, että vertasimme Kassia tuossa kalvossakin näkyvään Launchpadiin. Canonicalhan julkaisi Launchpadin koodit vähän aikaa sitten. No onko tästä ollut jotain haittaa tai uhkaa Launchpadille? Ei.

    Launchpad ja muut sosiaalisia elementtejä sisältävät palvelut eivät elä tai kuole suljetun koodin varassa. Siksi on epätodennäköistä että joku lähtisi perustamaan saman koodin pohjalta kilpailevaa Launchpadia, koska kaikki kehittäjät ja projektit ovat jo alkuperäisessä Launchpadissa. Avoimuudesta saatava goodwill ja muu yhteisöllinen etu toisaalta puoltavat koodin avointa julkaisemista.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s