Yhteiskunnallinen yrittäjyys tuo työlle merkitystä

Nykypäivänä yhä harvemmalle tärkein motivaattori työnteossa on palkka. Rahaa pitää olla sen verran, että se järkevästi riittää elämiseen, sen jälkeen muut asiat nousevat tärkeämmiksi. Monen mielestä tärkeintä on tehdä merkityksellistä työtä. Mutta mitä se tarkoittaa?

Merkitystä voi hakea monista eri asioista. Jos työ itsessään on sopivan haastavaa ja siinä oppii uutta, se voi jo itsessään riittää merkityksellisyyden kokemukseen. Minulle merkityksellisyys kuitenkin tarkoittaa etupäässä sitä, että työllä saadaan aikaan jotakin sellaista, joka tekee maailmasta hieman paremman paikan. Moni muu on samaa mieltä, sen verran kovassa nousussa on tällä hetkellä käsite nimeltä yhteiskunnallinen yrittäjyys (social entrepreneurship). Suomessakin toimii jo asiaa ajava yhdistys Suomen Yhteiskunnalliset Yrittäjät eli SYY ry.

Yhteiskunnalliset yritykset ovat jotakin tavallisen ja voittoa tavoittelemattoman yrityksen välimaastosta. Ne pyrkivät samaan aikaan tuottamaan voittoa ja ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia.

Ajatushautomo Demos Helsingin tuoreen Parempi diili -julkaisun mukaan ”yhteiskunnalliset yrittäjät ovat ihmisiä, jotka tarttuvat häijyihin ongelmiin, joita muut välttelevät”. Yhteiskunnalliset yrittäjät ovat siis Suomen tulevaisuus, ainakin jos uskoo Jorma Ollilan johtaman työryhmän juuri julkaisemaa maabrändiraporttia Tehtävä Suomelle, jonka mukaan ”Suomi osoittaa vahvuutensa ratkaisemalla maailman viheliäisimpiä ongelmia”.

Me uskomme siihen, että Kassi pystyy auttamaan juuri tällaisten ongelmien ratkaisussa. Otetaan esimerkiksi kolme merkittävää haastetta sekä suomalaiselle yhteiskunnalle että koko maailmalle: ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja globalisaatio.

Ilmastonmuutosta vastaan Kassi taistelee vähentämällä turhaa kulutusta: ihmiset voivat ostaa, vuokrata, lainata tai vaihtaa toisiltaan käytettyjä tavaroita uusien ostamisen sijaan. Myös kimppakyytien järjestämisen helpottuminen vähentää päästökuormaa.

Yksi väestön ikääntymiseen liittyvä ongelma on monien vanhusten syrjäytyminen, yksin jääminen ja oman merkityksellisyydentunteen väheneminen työuran jälkeen. Moni eläkkeelle jäänyt hyödyntäisi mielellään työelämässä oppimiaan taitoja auttamalla muita, jos vain tarpeet ja tarjoajat kohtaisivat paremmin. Kassin tarjoaa ikäihmisille yhden keinon laittaa taitonsa hyötykäyttöön ja samalla tutustua lähiympäristön ihmisiin.

Globalisaatioon liittyvistä ongelmista voidaan esimerkkinä mainita tällä hetkellä tunteita kuumentava maahanmuuttokysymys. Kassin avulla maahanmuuttajat voitaisiin saada nykyistä tehokkaammin integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan: he voivat palvelussa pyytää suomalaisilta apua ja toisaalta tarjota vastalahjaksi omaa osaamistaan. Me uskomme vahvasti, että Kassin kaltainen yhteisöllinen verkkopalvelu voi olla hyvin tehokas työkalu kieli- ja kulttuurimuurien murtamisessa.

Kaikkien edellämainittujen visoiden konkretisoitumiseen on toki pitkä matka. Matka taittuu kuitenkin helpommin, kun itsellä on tunne siitä, että tekee työtä hyvien asioiden puolesta.

Advertisement

Tietoja Juho

Startup-yrittäjä, jonka intohimona ovat yhteiskunnalliset keskustelut.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Yhteiskunnallinen yrittäjyys tuo työlle merkitystä

 1. Tervehdys.

  Yhteiskunnallinen yrittäjyys on tosiaan noussut nopeasti keskusteluun Suomessa. Kirjoituksia on löytynyt mm. Hesarista ja Aamulehdestä. Asiasta ovat kiinnostuneet mm. Demos, Sitra, TEM ja Hub-verkosto.

  YKY on hieno juttu! Yrityksen toiminnalla tavoitellaan hyvinvointia eikä mahdollisimman suurta voittoa. Sanoohan kansanviisauskin ettei raha tuo onnea. Miksi sitä siis pitäisi ylenmäärin kerätä muun hyvän kustannuksella?

  Kassilla on potentiaalia markkinoilla. Yhteiskunnallisen ongelman (kuten vanhusten syrjäytymisen) ottaminen Kassin toiminnan keskiöön antaa mahdollisuuden kehittää yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
  Yritysten yhteiskuntavastuu on äärimmäisen hieno juttu ja todella lähellä yhteiskunnallista yrittäjyyttä. Erot löytyvät yrityksen tarkoituksesta ja voitonjaosta.

  YKY on tulossa. Olen maabrändivaltuuskunnan kanssa samaa mieltä siitä, että Suomella on hyvä mahdollisuus olla tällä sektorilla tiennäyttäjä. Tehkäämme toisillemme hyvä mieli ja kehittäkäämme yhteiskunnallista hyvää.

  Tsemppiä Kassin kehittelyyn! Mielenkiintoista on seurata avoimuuden vaikutusta!

  Tykkää

 2. Paluuviite: Yhteisöllinen kuluttaminen: mikä on toimivin bisnesmalli, osa 1 | Avoin yritys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s