Kassi Chileen!

Kassi on valittu mukaan Start-Up Chile -ohjelmaan, jossa Chilen valtio kutsuu lupaavia alkuvaiheen yrityksiä eri puolilta maailmaa starttailemaan toimintaansa kuuden kuukauden ajaksi Santiagoon. Ideana on kehittää Chilestä Etelä-Amerikan johtava innovatiivisen yrittäjyyden keskittymä ja luoda yhteyksiä eri maiden yrittäjäyhteisöihin. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada ohjelmaan yhteensä 1000 yritystä 2014 mennessä. Ohjelmaan hakemisesta on mainittu tässä blogissa aiemminkin, mutta tässä tekstissä kerron vielä taipaleesta idean saamisesta ensi kevään suunnitelmiin asti.

Älyttömän kuuloinen idea…

Kuulin ensimmäistä kertaa Chilen startup-ohjelmasta Hub Helsingin aamiaisella, johon kokoontuu joka tiistai klo 9-10 ihmisiä vaihtuvan aiheen ja aamiaisen ääreen. Vaikka en ole viime aikoina juuri ehtinyt keskusta-aamiaisilla käydä, on tämä mielestäni hyvä osoitus siitä, kuinka kauaskantoisia seurauksia satunnaisilla kohtaamisilla saattaa olla. Eräänä keväisenä tiistaina nimittäin tapasin Hubin aamiaisella Oliverin, joka kehittää Founder2be-palvelua liikeideoiden kehittelyyn ja perustajakumppanien löytämiseen. Hän maintsi älyttömän kuuloisesta projektista, jossa Chilen valtio jakaa 40 000 dollaria sinne puoleksi vuodeksi muuttaville yrittäjille.

Lyhyessä lauseessa oli montakin huomiota herättävää kohtaa, eikä mukavan kuuloinen rahoitus ollut niistä suinkaan ainoa, sillä reissaamisesta ja pidempään ulkomailla asumisesta on varsin positiivisia kokemuksia, ja yksi yrittäjäksi lähtemisen motiiveistakin on ollut mahdollinen vapaus yhdistää reissaamista ja työntekoa.

Idean houkuttelevuudesta huolimatta mielessä välkkyi väistämättä jonkinmoinen ”Epärealistista!” merkkivalo, mutta onneksi kuitenkin pistin alkukesälle muistutuksen, että pitää vielä tarkistaa ohjelman tiedot, kun seuraavan haun aikataulu selviää.

Hakemusta matkaan

Idean jonkinasteisesta älyttömyydestä huolimatta Chilen ohjelmaan päätettiin hakea, ja heinäkuussa siitä raportoitiinkin yhtenä aloittavan yrityksen rahoitusmuotona. Alkukesästä varmistui myös osallistumiseni Aalto on Waves -laivamatkalle, jossa reilu sata Aaltolaista matkustaa laivalla Brasiliaan. Tuokaan matka ei taida kuulua ”järkevintä mitä voi tehdä yrityksen perustamisen jälkeen” -kategoriaan, mutta ”asioita, joita varten yrittäjän vapauteen tähdään” -kategoriaan sitäkin enemmän. Lisäksi molemmat projektit sijoittuvat Etelä-Amerikkaan, joten yhdistelmää saattoi hyväntahtoisesti ajatellen pitää jo lähes loogisena.

Lisäksi hakemuksen rustaaminen Chileen sopi hyvin mustekalamarkkinointi-henkiseen toimintatapaamme, eli siihen, että lonkeroita heitellään vähän joka suuntaan ja katsotaan mikä nappaa. Keskelle jäävän mustekalan kannalta on toki haasteellista, jos kovin moni erillinen suunta alkaa nykiä yhtäaikaa, mutta toistaiseksi taktiikka on tuntunut toimivalta, vaikka tapaamiskalenteri välillä hengästyttääkin.

Chileenkin lähetimme siis hakemuksen siinä hengessä, että kyseessä olisi loistava juttu ja hakemukseen kannattaa panostaa tosissaan, mutta ei pidä laskea mitään sen varaan ennen varmistumista, vaan jatkaa lonkeroiden viskelyä uusiin suuntiin.

Tällä kertaa tärppäsi

Hakemukseen panostaminen kannatti ja varmasti myös loistavilla suosituskirjeillä (kiitos laatijoille!) ja hyvällä tuurilla on ollut osansa asiaan, mutta joka tapauksessa Kassi on 153 muun yrityksen kanssa ensi keväänä Santiagossa. Tämän erän valituista firmoista Kassi on ainoa suomalainen ja koko ohjelman historiassakin vasta toinen, joten mukana olollamme voi olla suurikin merkitys maiden välisten yhteyksien rakentumiselle. Kenties esimerkiksi Chileen saapuneiden yrittäjien joukosta löytyisi sopivia partnereita jollekin AaltoES:n startupeista..?

Sen lisäksi, että noin iso yritysohjelma tarjoaa pienelle suomi-startupille varmasti huikean määrän yllättäviä ”aamiaiskohtaamisia”, mustia joutsenia ja hyödyllisiä kontakteja, on se myös loistava mahdollisuus “to use Chile as a platform to go global”, kuten ohjelman blogi asian muotoilee. Puolen vuoden sijainti lähes maapallon toisella puolen tarjoaa aivan uudenlaisen alueen, jossa Kassia on mahdollista tarjota ja sovittaa paikallisten yhteisöjen käyttöön.

Chilen toiveissa on, että monelta yritykseltä jää sinne jotain toimintaa senkin jälkeen kun yrittäjät itse palaavat takaisin. Tämä on myös Kassin suunnitelmissa: toivottavasti kesään mennessä meillä on usean chileläiskassiyhteisön lisäksi paikallinen kumppani jatkamassa asiamme eteenpäin viemistä Etelä-Amerikassa.

Käytännön järjestelyjä

Chilen ohjelma vaatii, että yks päähakija on Chilessä koko kuuden kuukauden ajan. Kassi-tiimissä minä hoidaan päähakijan virkaa, eli pistän kämppäni vuokralle ja vietän näillä näkymin heinäkuuhun asti Chilessä. Tämän lisäksi Aalto on Wavesilta jatkaa matkaansa Chileen Anna, joka näillä näkymin tulee tekemään keväällä parin kuukauden verran hommia Kassille Chilessä. Juho saattaa tehdä lyhyemmän reissun Chileen keväämmällä, mutta pitää pääasiassa huolta Suomen pään yhteisöistä, joita vuoden vaihteen jälkeen starttaa taas liuta uusia. Lisäksi Juholla on tiedossa pari pidempää reissua Ranskaan, joiden aikana toivottavasti saadaan sielläkin jonkinlaista Kassi-aktiviteettia vireille. Niklas taas ottaa Brittien saaria haltuun Dublinista alkaen, mutta ei tee hommia täyspäiväisesti vaan edistää samalla opintojaan.

Näitä suunnitelmia kirjoittaessa tulee kyllä sellainen olo, että vuosi taaksepäin en olisi kyllä heti uskonut nykyistä tilannetta. Liiketoimintamallin toimivuudesta tai asiakaskunnan riittävyydestä ei ole vielä yhtä suurta varmuutta kuin alkuperäisissä toiveissamme oli, mutta ainakin kansainvälistymissuunnitelmissa on potkua. Tämä ilmiö kyllä kuvaa yrittäjyyttä ehkä yleisemminkin. Varmuutta ja tasaista turvallisuutta on vaikea saada, mutta ainakin tehdessä on todella kivaa!

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Kassi Chileen!

 1. Paluuviite: Aaltoes.com – Aalto startup Kassi to take part in Start-up Chile.. wohoo!

 2. Onneks olkoon! Ihan älyttömän siistiä!

  Tykkää

 3. Antti sanoo:

  Iloksemme olemme kuulleet useammankin suomalaisen harkitesevan hakua Start-up Chilen seuraavaan kierrokseen! Loistojuttu, toivottavasti nähdään keväällä Santiagossa! 🙂

  Hakuaikaa on vielä viikko jäljellä, joten jos suunnitelmat ovat selvillä, niin eikun kirjoittamaan! Suosituskirjeitä kannattaa pyytää ajoissa, että jää kirjoittajille pari päivää aikaa.

  Avoimen yrityksen hengen mukaisesti myös kaikki hakemuksessamme lähetetty materiaali (passiskannauksia lukuunottamatta) on nähtävillä Google Docs kansiossa. Toivottavasti tuosta voi olla jollekin tämän kierroksen hakijalle iloa! 🙂

  Tykkää

 4. Paluuviite: Avoin yritys suuntaa Ranskaan | Avoin yritys

 5. Paluuviite: Hissipuheita Berliinissä ja Slushissa | Avoin yritys

 6. Paluuviite: Yhteenveto kuluneesta vuodesta: ensimmäiset asiakkaat ja muut aikaansaannokset | Avoin yritys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s