Hissipuheita Berliinissä ja Slushissa

Reissuaiheisten blogimerkintöjen sarja jatkuu. Juhon matkasoittolistalle tuli heti käyttöä, kun kirjoittelen tätä merkintää paluulennolla Berliinistä, johon meille tarjoutui tilaisuus matkustaa EIT:n siivin osallistumaan paikallisen EIT noodin järjestämään EIT ICT Labs Pitchiin. Kyseessä oli siis tilaisuus, johon kutsuttiin sijoittajia ja startuppeja eri EIT yliopistoista. Matkakulut korvattiin kahdelle tiimiläiselle, joten pääsimme Niklaksen kanssa molemmat tutustumaan Berliiniin meininkiin ja valmistatutumaan sijoittajien kanssa jutteluun.

Kullekin startupille oli varattu 6 minuuttia aikaa pitchata idean nykytilaa, suunnitelmia ja rahoitustarvetta. Tämän jälkeen oli vielä 6 minuuttia aikaa kysymyksille. Yrityksemme ei vielä ole juuri rahoittajien kanssa jutellut, joten tilaisuuteen sisältyi aimo annos jännittävyyttä, vaikka pitchejä on muuten tullut vedettyä jo monessa eri tilanteessa. Jännittävyys motivoi treenaamaan esityksen vetämistä varmaan yli 10 kertaan, mistä oli kyllä selkeästi hyötyä ja olin todella tyytyväinen siihen miten esitys meni. Itseasiassa ensimmäistä kertaa huomasin, että jännitys väheni todella paljon heti, kun pääsin puheen alkuun. Koska puhe oli (kerrankin) kunnolla muistissa, pystyin kiinnittämään enemmän huomiota asioiden esittämisen sävyyn – stressaten vähemmän siitä, ”mitä nyt pitikään seuraavaksi muistaa sanoa”. Huomasin siis jopa nauttivani esiintymisestä, ja siitä kuinka keskittyneen oloisesti yleisö seurasi. Tämän kokemuksen myötä tuntuu, että esiintymistaidossa on ehkä päässyt ainakin yhden askeleen eteenpäin, mikä lisännee sekä omaa että yleisön viihtymistä esitystilanteissa. 🙂

Berliinin pitch oli siis loistavaa esiintymisharjoitusta, mutta sijoittajien tavoittamisen kannalta vähemmän tuottoisaa. Kuulemma erilaisia sijoittajatahoja oli ilmoittautunut tapahtumaan 20, mutta päätellen siitä, että käytännössä lähes kaikki yleisöstä kysymyksiä esittäneet olivat joko EIT:n tai startuppien edustajia, oli moni ehkä jäänyt saapumatta, tai onnistui muuten pysymään hyvin huomaamattomissa. Todella mielenkiintoisiin keskusteluihin onnistuimme silti pitchien jälkeen päätymään, ja oli siellä joukossa lopulta pari sijoittajaakin, joiden kohdealaan Kassi ei osunut, mutta joilta saatiin arvokasta oppia siitä, miten kuviot ylipäätään toimivat.

Ehkä hedelmällisimpiä kontakteja olivat yhteydet EIT:n eri noodien johtohahmoihin, sillä tämä EIT:n verkosto ja järjestelmä vaikuttaa Kassin kannalta erittäin hyödylliseltä, kun se toimii juuri eurooppalaisten yliopistojen välillä ja haluaa auttaa startuppien liikkuvuutta ja ideoiden levittämistä noodien välillä. Tulipa keskusteluissa esiin myös, että yksi EIT:n erityisteemoista kaipaa social mobility -aiheeseen liittyvää startuppia yhteistyöhön, ja kuulemma Kassi saattaisi sopia tuohon oikein hyvin. Saa nähdä, mihin tämä vielä johtaa.

Oli hauska tavata tapahtumassa myös Pariisin EIT noodin edustajia, jotka varmaan seuraavaksi tapaavat meidän tiimistä Ranskassa jo oleilevaa Juhoa. Pariisilaisilta tuli muun muassa jännää tietoa Ranskan jakamispalvelutilanteesta, sillä kuulemma Le Bon Coin on aloittanut Kassin tapaan suljetuilla paikallisyhteisöillä, mutta tullut todella suosituksi vasta avauduttuaan koko maahan. Kuulemma Ranskassa tarkistetaan ensin Le Bon Coin ja sitten vasta eBay, jos jotain halutaan hankkia. Myöhemmässä tarkastelussa kävi itseasiassa ilmi, että Le Bon Coin on osa samaa konsernia kuin Suomessa toimiva tori.fi.

Toinen potentiaalisen hyödyllinen EIT-kontakti oli Hollannista, jossa meillä on pari paikallista opiskelijaa kääntämässä Kassia ja aikeissa myydä ensin omalle yliopistolleen Delftissä. Kassin ja EIT yhteistyöstä vois olla siinäkin maassa hyötyä palvelun levitykseen.

Kokonaisuutena reissusta jäi kyllä hyvä mieli. Jos rahoittajan löytäminen nopeasti olisi kriittinen tavoite meille, olisi heidän vähyys tapahtumassa saattanut harmittaa enemmän, mutta nyt saatin matkasta aimo annos kokemusta, vinkkejä ja kontakteja, sekä myös hiukan vahvistusta sille, että pari askelta pidemmällä olevan firman kanssa, on rahoituksen hakukin fiksumpaa ja sen saaminen mahdollista todennäköisesti paremmin ehdoin.

Berliinin pitchistä ei tietääkseni otettu videota, jonka olisi voinut täällä jakaa, mutta jos jotain sattuisi meikäläisen Kassi-esittelyn näkeminen kiinnostamaan, niin seuraava tilaisuus tarjoutuu Slushissa, jonne juuri kuulimme päässeemme mukaan. Alkukierroksen pitchaajia siellä on hurja määrä (yli sata) ja esitysaikaa vai 2 minuuttia (ilman kalvoja) eli hiukan erillaisella otteella pitää tätä tilaisuutta lähestyä, jotta on mahdollisuuksia päästä jatkokierroksille, jossa formaatti on taas lähempänä Berliinissä harjoiteltua (5 min + kalvot).

Hiukan riskaabelisti pistimme hakemusta myös Slushin kanssa samalla viikolla olevaan Peloton Innovation Campiin, mutta koska sieltä vastattiin, ettemme tällä kertaa mahtuneet mukaan, oli tämä osittainen tuplabuukkausyritys onnistunut ratkaisu mahdollisuuksien maksimointiin. Suuntaamme siis Slushiin, ja suuntaa ihmeessä sinäkin! Meidän 2 minuuttisen takia sinne ei toki kannata maksaa itseään sisään, mutta erityisesti jos sattuu vielä olemaan oikeutettu opiskelijahintaiseen lippuun (25€) saa rahalleen vastineeksi aimo annoksen startup hulinaa.

Eri asia sitten onkin kuinka paljon hulinaa ihminen elämäänsä kaipaa. Firman perustaminen ja ympäriinsä reissailu tuntuvat kyllä olevan hyviä tapoja sen lisäämiseen. Kiirettä on pitänyt, mutta onneksi hulina on ollut positiivista ja motivaatio korkealla. Silti tuntuu kyllä mukavalta, että Etelä-Amerikan matkan alkutaival pakottaa pitämään hiuikan lomaa tästä hektisyydestä. Ennen lähtöä on kuitenkin vielä hoidettava mm. sopimukset WDC-kapunkien kanssa valmiiksi, ja mitä kaikkea sitä työlistalla vielä olikaan…

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s