Kassi Aalto on Wavesin matkassa

Jälleen seurailen Juhon reissuraportointia Le Webistä ja kirjoittelen puolestani Aalto on Waves -matkasta joka starttasi marraskuun puolivälissä ja kuljetti 110 Aalto-yliopiston opiskelijaa, alumnia ja työntekijää laivalla Brasiliaan. Matkan virallinen osuus päättyi viikko sitten, ja nyt on hyvä hetki kirjoitella mistä oikein on kyse.

Vaikka parin viikon opiskelijaristeily Atlantilla ei ehkä kuulostakaan tehokkaimmalta tavalta edistää tuoreen firman eteenpäin menoa, totesin heti reissumahdollisuudesta kuullessani, että mukaan on päästävä, jos se vain jotenkin järkevästi onnistuu. Matkaan lähtö järjestyi ja nyt olen jo kuukauden verran ollut ollut tien (tai aaltojen) päällä ja raportoin seuraavassa hiukan siitä, millä tavoin tästä reissusta voi koitua firmallemmekin hyötyä.

Päämotivaationa matkaan lähtemiselle ei siis ollut käytännön hyöty, vaan suuri innostus reissaamiseen ja aiemmat hyvät kokemukset vastaavanlaisilta porukkamatkoilta. Itseasiassa yksi merkittävä yrittäjyyden motivaatio minulle on juuri tällaisen joustavuuden mahdollistaminen, eli pitkätkin reissut ovat mahdollisia, ja lomailun ja työnteon yhdistäminen on enemmän itsestä kuin sijainnista kiinni.

Hetken ajan Avoin Interactiven Suomen edustus oli hiukan heikoilla Juhon ollessa Ranskassa, Niklaksen Irlannissa ja minun matkalla Brasiliaan. Fyysisen edustuksen puutteesta ja pitkistä etäisyyksistä huolimatta hommat ovat hoituneet hyvin ja yhteydenpito sujunut kohtuullisen jouhevasti. Reissuihmisenä olen kyllä suuresti kiitollinen Internetille ja sen mahdollistamille paikkariippumattoman yrittämisen muodoille. Jopa keskeltä Atlanttia olisi internetyhteys tarvittaessa järjestynyt, mutta onneksi tuota kallista kaistaa ei tarvinnut käyttää, vaan valtameren ylityksen aiheuttama viiden päivän yhtäjaksoinen internet-pimento sai lepuuttaa mieltä rauhassa.

Vaikka kyseessä siis ei ole varsinainen työmatka, koituu reissusta monta potentiaalista hyötyä myös firmalle. Yksi käytännön hyöty on, että matkan virallinen osuus päättyi Sao Pauloon, joka on Suomesta katsoen melkein Chilessä. Käytännössä matkaa on toki vielä yhden mantereen poikki, mutta joka tapauksessa reissun aikataulu ja suunta osui ilahduttavan hyvin yhteen Start-Up Chile ohjelman kanssa.

Yksi merkittävimmistä Start-Up Chilen tarjoamista hyödyistä jatkon kannalta saattaa olla ohjelman tarjoamat verkostoitumismahdollisuudet, ja loistavaa verkostoitumista on tarjonnut myös Aalto on Waves. Vaikka matkaan lähtijöistä osa onkin ennestään tuttuja, on tuohon 110 hengen seikkailuhenkiseen joukkoon mahtunut monta mielenkiintoista uutta tyyppiä, ja oman porukan lisäksi matkalla on ehtinyt erilaisten vierailujen kautta tutustua myös paikallisiin.

Verkostoitumisen lisäksi matkan varrelle on mahtunut myös monta tilaisuutta levittää tietoa Kassista ja jakamistaloudesta yleisemminkin. Ensimmäinen loistotilaisuus tarjoutui jo laivamatkan aikana, kun pääsin puhumaan TEDx Aalto University -seminaariin joka järjestettiin laivan matkatessa Brasilian rannikkoa Recifestä etelään. TEDx:ssä puhuminen oli hieno tilaisuus niin esiintymiskokemuksen kuin viestin levittämisenkin kannalta. Videon pitäisi tulla nettiin ennen pitkää ja linkitämme siihen myös tästä blogista heti kun mahdollista.

TEDx:n lisäksi laivassa järjestettiin myös muuta asiaohjelmaan, muun muassa liuta mielenkiintoisia kursseja. Vaikka en enää opintopisteitä tarvitsekaan, osallistuin Law and Technology -kurssille, sillä aiheena ollut Creative Commons lisenssi on Avoin Interactiven kannalta varsin olennaista tietoutta. Kurssilla kävikin ilmi, että vaikka olemme yrittäneet tehdä asiat oikein, puuttuu viittauksistamme Creative Commons lisensoituun materiaaliin mm. teoksen nimi. Teoriassa tekijä voi haastaa Creative Commons materiaalia väärin käyttäneet oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta, mutta käytännössä tällaista ei vielä kuulemma ole tapahtunut kuin räikeimmissä tapauksissa (esim. ei-kaupalliseen käyttöön lisensoitujen kuvien käyttö muotilehdessä). Joka tapauksessa kurssin opeilla siivitettynä aiomme tehdä Creative Commons kuvien käytön jatkossa oikein, ja myös lisätä lisenssitiedot tämän blogin sisällöstä selkeämmin esille. Viittausohjeissa voisi olla aihetta jopa uuteen blogikirjoitukseen, edellisen CC-jutun jatkoksi.

Kahden viikon huikean laivamatkailun jälkeen saavuimme Rio de Janeiroon, jossa muun muassa pidettiin paikallisella yliopistolla Open Talks About Creative Entrepreurship -tilaisuus. Siellä sekä Aaltolaiset että paikalliset kertoivat projekteistaan. Kassi oli toki mukana esittäytymässä ja saikin hyvää palautetta ja muutaman kiinnostuneen kyselijän esityksen jälkeen. Leviämisstrategiamme mukaisesti haussa on paikallisia tyyppejä, joilla olisi kiinnostusta Kassin kääntämiseen ja paikalliseen promoamiseen. Vielä niitä ei yleisöstä löytynyt, mutta kun sanaa levittää, tulee innostuneitakin vastaan yllättävissä paikoissa.

Matkan virallinen osuus päättyi Sao Pauloon, joka on Brasilian yritysmaailman keskus. Lähes 20 miljoonan ihmisen kaupunki tuntuu Suomalaisen näkökulmasta järjettömän kokoiselta, mutta hyvin sieltä pystyi mielenkiintoisia paikkoja löytämään. Ohjelmassa oli muun muassa yritysvierailu Plataformatec firmaan, joka on niittänyt mainetta Ruby-yhteisössä suosituilla avoimen lähdekoodin Rails-laajennuksillaan. Kassikin käyttää Plataforman Deviseä, ja itseasiassa juuri Devisen ohjetta lukiessani sain idean ottaa tähän Brasilialaisfirmaan yhteyttä ja kysyä mahdollisuutta yritysvierailuun.

Vierailu jätti todella positiivisen kuvan tuosta 12 hengen tiimistä joka huokui tiukkaa Rails-osaamista vanhaan lastenvaatekauppaan rakennetussa sympaattisessa toimistossaan. Tämänkään kontaktin mahdollisia myöhempiä hyötyäja on vaikea arvioida, mutta aina se ei ole olennaista kun kontaktien luominen jo itsessään on hauskaa. Iltaa jatkettiin lähibaarissa 8 Aaltolaisen ja 4 Plataformalaisen voimin paikallisiin ruokiin ja juomiin tutustuen.

Yliopistovierailu kuului ohjelmaan myös Sao Paulossa. Itseasiassa täällä on järjestetty peräti kolmepäiväinen tapahtuma, jossa on esillä matkan tuotoksia valokuvien, piirrosten, videoiden ja esitysten avulla. Myös pari laivalle vedetyistä TEDx puheista esitettiin yliopistolla uudestaan, muun muassa minun vetämä jakamistalouden noususta kertova esitys. Paikallisten osuus yleisössä oli harmittavan pieni, mutta uskomattomia tyyppejä mahtui siihenkin joukkoon. Kävi nimittäin ilmi, että minua ennen puhunut Sao Paulon yliopiston tutkija oli yöpynyt luonani 7 vuotta sitten. Hän oli tullut Suomeen tutkijavaihtoon VTT:lle ja kyseli silloin pariksi yöksi majapaikkoja Hospitalityclubin jäseniltä ennen oman kämpän saamista. Aika mahtava esimerkki jakamispalveluiden yhteisöllistävästä voimasta! Jakamalla hiukan, voi saada uusia ystäviä, joihin voi törmätä näemmä esimerkiksi 7 vuotta myöhemmin Brasiliassa. 😀

Paikallisista puhujista seuraavakaan ei jättänyt kylmäksi, sillä hän kertoi väitöskirjatyöstään otsikolla ”Services for sharing”. Tutkimuskohteina on siis kulttuuristen tekijöiden vaikutus intoon jakaa ja yhteiskäyttää fyysistä omaisuutta. Ehdottomasti mielenkiintoinen taho pitää yhteyttä myöhemminkin ja linkittää myös OtaSizzlen tutkijoihin Suomessa.

Viikko sitten virallisesti päättynyt Aalto on Waves on ollut huikea kokoemus ja on ollut mukava huomata, että hauskanpidon lomaan on pystynyt kohtuullisesti ujuttamaan työasioista perillä pysymistä ja Kassin sanoman levittämistä ensinmainitun kärsimättä. Sao Paulosta olen nyt jatkanut matkaani Iguasun ja Asuncionin kautta La Paziin Boliviaan ja tarkoitus on edetä pikkuhiljaa kohti Chileä tehden samalla myös töitä.

Lomamoodista työmoodiin vaihtaminen on osoittautunut haastavaksi kun ympärillä on vielä Etelä-Amerikan ihmeet ja joukko huippujengiä, jotka myös ovat jatkaneet matkaansa Aalto on Wavesin jälkeen. Tehtävää kuitenkin on paljon muun muassa koodausrintamalla, joten itsekuria on syytä löytyä. Työntekoa helpottavana positiivisena yllätyksenä nettiyhteydet ovat olleet keskimäärin huomattavasti parempia Etelä-Amerikan köyhimmissä valtioissa Paraguayssa ja Boliviassa, kuin Brasiliassa, jossa nopeita yhteyksiä olisi voinut olettaa löytyvän helpommin.

Takarajana Chileen saapumiselle on 16. tammikuuta, ja sitä ennen ehtinee tapahtua vielä monta hostelliin tsekkausta, yöbussia, turistikierrosta ja koodausiltaa. Blogiin on luvassa raporttia siitä, kuinka vähäisellä reittisuunnitelmalla matkustavan IT-yrittäjän matka (ja työnteko) etenee. Tähän asti erittäin hyvin.

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kassi Aalto on Wavesin matkassa

  1. Paluuviite: Ensimmäiset viikot Start-Up Chilessä | Avoin yritys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s