Yhteenveto kuluneesta vuodesta: ensimmäiset asiakkaat ja muut aikaansaannokset

Alkuvuodesta otimme ensimmäiset konkreettiset askeleemme tiellä kohti yrittäjiksi siirtymistä. Vuosi on ollut jännittävä, ja nyt joulun kynnyksellä on aika vetää tähänastiset aikaansaannoksemme yhteen.

Huikeita reissuja

Viime vuoden päätteeksi kirjoitin tässä blogissa työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Tänä vuonna on tehty paljon töitä, mutta myös saatu hienoja kokemuksia. Yksi upeimmista työn mukanaan tuomista asioista on ollut mahdollisuus tehdä töitä eri puolilla maailmaa ja osallistua samalla kiinnostaviin tapahtumiin. Mieleen jäivät muun muassa omat reissuni SXSW-konferenssiin Austiniin sekä syksyinen pitkä oleskeluni Ranskassa ja pääsy mukaan LeWebiin. Antti puolestaan matkaa parhaillaan Etelä-Amerikan halki osallistuakseen ensi keväänä Chilen startup-ohjelmaan.

Eikä pidä unohtaa kotimaanmatkailua: keväällä ajoimme Antin kanssa Suomen kaupunkeja ristiin rastiin, toinen vuorotellen ratissa ja toinen läppärillä seuraavan tapaamisen esityskalvoja kyhäten. Reitin varrella tulivat tutuiksi muun muassa Kouvola, Lahti, Tampere, Jyväskylä ja Pori.

Matkailun ekologista puolta ei toki pidä unohtaa, eikä reissaaminen ole meille itsetarkoitus. Mutta jos pysymme kotimaassa, meillä ei ole mahdollisuuksia tehdä Kassista sellaista kansainvälistä menestystarinaa, jollaiseksi uskomme sillä olevan mahdollisuuksia.

Kassi kehittyi

Lähdimme alkuvuodesta myyntityöhön ”minimun viable product” -ajatuksella, eli ideana oli, että uusia ominaisuuksia kehitetään vasta siinä vaiheessa, kun niiden tarve on validoitu asiakaskokemusten perusteella. Pääpaino oli siis asiakashankinnassa, mutta sen lomassa ehdimme sentään jonkin verran tehdä tuotekehitystäkin, ja Kassi on nyt parempi palvelu kuin vuosi sitten.

Tärkein uusi ominaisuus oli alkuvuodesta julkaisemamme yhteisömalli, joka on koko liiketoimintakonseptimme perustana. Sitä on kehitetty vuoden kuluessa edelleen. Syksyllä julkaisimme mahdollisuuden luoda suljetumpia yhteisöjä esimerkiksi kutsumekanismin tai sähköpostivarmistuksen avulla. Loppuvuodesta olemme kehittäneet yhteisön ylläpitäjän mahdollisuuksia hallita palvelua muun muassa lisäämällä uutisia ja kyselyitä.

Yhteisömallin lisäksi toinen merkittävä uudistus oli karttatoiminnallisuus, joka teki Kassista viimein paikkatietoisen palvelun. Karttaa voi ihmetellä esimerkiksi Aallon Kassin sivuilta. Karttatoiminnallisuudelta kiitos kuuluu kahdelle uutteralle opiskelijaryhmälle, jotka paiskivat meille töitä keväällä Aalto-yliopiston kurssin puitteissa.

Tiimi kasvoi

Vielä vuoden alussa tiimimme oli tasan kahden perustajajäsenemme kokoinen. Loppukesästä mukaan liittyi Niklas, ja keväällä Chilessä työt Kassin parissa aloittaa Anna. Tutkimme myös parhaillaan mahdollisuuksia palkata Chilestä saamillamme rahoilla vielä hieman lisää tilapäistä työvoimaa kevään kiireitä helpottamaan.

Ydintiimin lisäksi suuri kiitos kuuluu vapaaehtoisille kumppaneillemme eri puolilla maailmaa, jotka ovat vuoden aikana tehneet arvokasta työtä ja kääntäneet Kassin muun muassa venäjäksi, kreikaksi ja hollanniksi.

Yritys pystyyn

Vuoden alussa olimme vielä Aalto-yliopiston palkkalistoilla, ja välissä elantoa haalittiin monin erilaisin keinoin. Lopulta lokakuun alussa laitoimme paperit kaupparekisteriin, ja Avoin Interactive Oy merkittiin yritystietojärjestelmään.

Avoin yritys ei ole tähän mennessä ollut tähän mennessä aivan niin avoin kuin olimme alussa ajatelleet. Tähän on useita syitä, jotkut parempia, toiset huonompia. Tärkeimmäksi syyksi sille, että osa asioista on jäänyt raportoimatta, arvioin yksinkertaisesti ajankäytön: mitä paremmin yritystoiminta sujuu, sitä vähemmän riittää aikaa blogin kirjoittamiselle. Toivottavasti onnistumme ensi vuonna parantamaan myös tässä asiassa.

Yli 50 postauksen ja vajaan puolentoista vuoden jälkeen olemme havainneet, että avoimuus kannattaa. Moni kiinnostava kontakti on saanut alkunsa blogimme kautta. Blogimme lukijoita eniten kiinnostavia postauksia puolestaan ovat selvästi olleet ne kaikkein avoimimmat ja rehellisimmät, kuten kesän työttömyysturvapohdinnat ja vastoinkäymisten raportoinnit. Pyrimme noudattamaan valitsemaamme linjaa ja puhumaan ikävistäkin asioista myös jatkossa.

Ensimmäiset asiakkaat

Lopuksi vielä se kaikkein tärkein: olemme todistaneet, että liiketoimintakonseptillamme on mahdollista ansaita rahaa. Loppuvuodesta varmistimme ensimmäiset asiakkuutemme, lähetimme ensimmäiset laskut ja maksoimme itsellemme ensimmäistä kertaa palkkaa omasta yrityksestämme.

Olemme oppineet tämän vuoden aikana paljon siitä, millaisia tarpeita asiakkailla on, ja miten tällaista tuotetta kannattaa myydä. Alkuvuodesta lähdimme tarjoamaan Kassia monille tahoille (kävimme läpi yhteensä yli 50 yliopistoa, ammattikorkeakoulua ja kaupunkia) varsin raskaana pakettina, johon kuului käyttöönottomaksu ja heti alussa tehtäviä kustomointitöitä. Pian kuitenkin huomasimme, että Aallon esimerkki ei yksin riitä, vaan meidän on osoitettava jokaiselle uudelle taholle, että Kassi toimii myös heidän tapauksessaan. Päätimme tarkistaa strategiaamme ja aloimme tarjota täysin muokkaamatonta, täysin Aallon palvelua vastaavaa Kassia ilmaisiin pilottijaksoihin. Tämä lähestymistapa on ollut selvästi toimivampi.

Meillä on tällä hetkellä viisi varmistunutta maksavaa asiakasta. Suomen Omakotiliitto tarjoaa Kassin kauttamme kaikille 265 paikallisyhdistykselleen ja yli 75 000 jäsenelleen vuoden 2012 alusta alkaen. Järjestimme liitolle ilmaisen pilotin Korsossa ja Salossa ja asukkailta tuli niin hyvää palautetta, että liitto päätti tehdä kanssamme sopimuksen. World Design Capital 2012 -hankkeemme Kaupunginosista kyläyhteisöjä sai vastakaikua Helsingissä ja Lahdessa, ja molemmat kaupungit lähtivät rahoittamaan pilottiamme, jossa Kassi otetaan ensi vuoden alussa käyttöön molemmissa kaupungeissa, kummassakin kolmessa kaupunginosassa. Helsingissä kaupunginosat ovat Kallio, Pikku Huopalahti ja Pitäjänmäki, Lahdessa taas Karisto, Mukkula ja Ankkuri. Lisäksi Kampin Hoas-talojen asukastoimikunta päätti hankkia Kassin talojen asukkaiden käyttöön ensi vuodeksi. Viides ”asiakas” on Aalto-yliopiston OtaSizzle-projekti, joka maksaa meille Kassin ylläpidon jatkamisesta Aallossa. Näiltä tahoilta saatava yhteenlaskettu varmistunut liikevaihtomme tämän ja ensi vuoden ajalta on hieman alle 30 000 euroa.

Näiden tahojen lisäksi ilmaisia pilotteja on käynnissä tällä hetkellä muun muassa Savonia-ammattikorkeakoulun kampuksella sekä ensimmäisenä yrityspuolen avauksenamme HTC Keilaniemen yrityspuistossa. Toiveissamme on nähdä Kassi keväällä myös Helsingin yliopiston opiskelijoiden käytössä. Suunnittelupöydällämme on myös paljon uusia ideoita Kassin mahdollisista sovelluskohteista, niistä lisää myöhemmin.

Innolla uuteen vuoteen

Kun aloitimme tämän blogin syksyllä 2010, meillä ei ollut vielä mitään tietoa siitä, onko liiketoimintakonseptimme millään tavalla järkevä. Vaikka matkalla on ollut myös vastoinkäymisiä, tämä vuosi on todistanut, että oletuksemme ovat osuneet oikeaan: tarjoamallemme palvelulle on tarvetta, ja on myös olemassa tahoja, jotka ovat siitä valmiita maksamaan. Näillä eväillä on hyvä jatkaa tulevaan vuoteen. Seuraavassa postauksessa tullaan valottamaan tarkemmin niitä visioita, joita meillä on tulevaisuuden varalle.

Avoin yritys toivottaa kaikille lukijoilleen rauhaisaa joulunaikaa!

Advertisement

Tietoja Juho

Startup-yrittäjä, jonka intohimona ovat yhteiskunnalliset keskustelut.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Yhteenveto kuluneesta vuodesta: ensimmäiset asiakkaat ja muut aikaansaannokset

  1. Paluuviite: Visio | Avoin yritys

  2. Paluuviite: Tekesin elättinä | Avoin yritys

  3. Paluuviite: Puhutaan rahasta | Avoin yritys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s