Pystyvyysusko siirtää vuoria

Keskiviikkoinen leiripäivä Tampereella oli mainio kokemus. Tuli tavattua monta sellaista tahoa, joihin on ollut jo pitkään tarkoitus olla yhteydessä Kassin ja avoimen yrityksen tiimoilta, sekä tutustuttua myös moniin uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin ja hankkeisiin.

Avoimen yrityksen minisessiossa pohdittiin SoundBites-menetelmän keinoin, miten avoimuutta voisi edistää yritysmaailmassa laajemminkin. Ideat vaihtelivat omista pienistä konkreettisista teoista aina arvostustalouden edistämiseen ja ”yritys”-konseptista luopumiseen kokonaan. Hauskasti yksi kategoriaan ”hullu ja yllättävä” heitetty idea oli täysin avoimen yrityksen perustaminen. 🙂

Muiden minisessioiden osalta harmittamaan jäi erityisesti se, ettei voinut osallistua useampaan, niin mielenkiintoinen oli aihekavalkadi. Ne kolme joihin osallistuin olivat kuitenkin paitsi erinomaisen mielenkiintoisia myös varsin relevantteja Avoimen yrityksen ja Kassin kannalta. Kuinoman sessiossa pohdittiin tavaroiden lainaus- ja vuokrauskulttuurin edistämistä, Stadin aikapankin sessiossa vertaistuotannon mahdollisuuksia laajemmin ja Flo Appsin sessiossa modernin yhdistystoiminnan työkaluja. Kaikkien näiden sessioiden ylläpitäjien kanssa tulemme varmasti olemaan yhteistyössä myös jatkossa. Muita kiinnostavia keskusteluita olivat esimerkiksi pohdinnat siitä, sopisiko Kassi osaksi yhteisöllistä korttelipihatoimintaa.

Jos päivän anti pitäisi kiteyttää yhteen termiin, se on ehdottomasti Demos Helsingin Roopen ja Mikon esityksessään esiin tuoma pystyvyysuskomus. Se on tekijä, joka demoslaisten mukaan on tärkein ihmisten tavoitteiden onnistumista määrittävä tekijä. Esimerkkinä he mainitsivat koulumenestyksen, jonka syiksi mainitaan usein sellaisia seikkoja kuin lahjakkuus, ahkeruus tai opetuksen taso. Kaikki nämä ovat toki vaikuttavia tekijöitä, mutta kaikista merkittävin on silti pystyvyysuskomus: varma tunne siitä, että minä pärjään, minä pystyn tähän.

Leiripäivän osallistujia katsellessaan saattoi selvästi huomata, että tässä on joukko ihmisiä, joissa pystyvyysuskomus on vahvana. Sen pohjalta on helppo uskoa, että päivän aikana esitetyt suuret suunnitelmat ja visiot eivät jää sellaisiksi, vaan myös todella konkretisoituvat yhteiskuntaa parantaviksi teoiksi. Tästä on hyvä jatkaa.

Advertisement

Tietoja Juho

Startup-yrittäjä, jonka intohimona ovat yhteiskunnalliset keskustelut.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Pystyvyysusko siirtää vuoria

 1. Antti Poikola sanoo:

  Olisko mahdollista uudelleenjulkaista tämä artikkeli http://www.mahdollista.fi -blogissa? Mielellään tekisin Skypeitse myös minihaastattelun vähän tähän tyyliin: http://www.mahdollista.fi/2010/10/25/verkkolahetyksista/

  Tykkää

  • Juho sanoo:

   Juu, tarkoituksena olikin pistää tää setti sinne kanssa, mutta en sitten saanut heti aikaiseksi ja unohtui. Pistänkö sen vaan uudeksi postaukseksi sinne? Ja skypehaastattelukin passaa oikein hyvin.

   Tykkää

   • Antti Poikola sanoo:

    Laita postaus vaan uudeksi sinne, muutenkin mahdollista.fi:tä saa käyttää vapaasti hyviin tarkoituksiin. Voitaisiin kyllä harkita jotain blogirinkiä tai automaagisempaakin tuplajulkaisua jatkossa.

    Jos olet Skypessä kus-ti niin olen kutsunut sinut nyt kontaktiksi, miten sinulla on tällä viikolla aikaa… ti tai ke puolen päivän jälkeen esim.

    Tykkää

   • Juho sanoo:

    Juu oikealle henkilölle tuli kutsu 🙂 ja haastattelu käy hyvin vaikkapa huomenna yhdeltä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s