Ajatusleikkejä ja pohjolankiertoprojekteja

Viime keskiviikon Dina TV:n kuvauksien jälkeen tuli puhe erään Stadin aikapankkilaisen kanssa aikapankin ja Kassin mahdollisista yhteistyökuvioista. Varsin järkeväähän yhteistyön tekeminen olisi, sillä toiminta-ajatus on molemmilla hyvin samankaltainen. Suurin ero on ehkä siinä, että Stadin aikapankissa kaikki vaihdot tehdään aikaan perustuvalla valuutalla (yksikkönä Tovi). Kassissa taas on tähän asti haluttu pitää vastineet täysin vapaamuotoisina. Käyttäjät voivat siis pyytää palveluksistaan ja tavaroistaan mitä haluavat: rahaa, vastapalveluksia tai halutessaan antaa ilmaiseksikin.

Erilaisia virtuaalirahasuunnitelmia on Kassinkin suhteen pyöritelty, mutta niitä ei ole vielä toteutettu, sillä ainakin jos virtuaalirahan valitsee ainoaksi mahdolliseksi vaihdonvälineeksi, se rajoittaa tiettyjä käyttötapoja ja todennäköisesti myös tiettyjä käyttäjiä palvelun ulkopuolelle. Virtuaalivaluutan ja muiden maksutapojen rinnakkaiselo taas saattaisi heikentää virtuaalirahan ostovoimaa, jos osa käyttäjistä ei kelpuuttaisikaan sitä maksuna, mutta periaatteessa jonkinlainen monivaluuttasysteemi voisi toimia.

Stadin aikapankki kerää tehdyistä vaihdoista pientä veroa, aikavaluutassa luonnollisesti. Palvelun ylläpitäjät siis voivat saada ylläpitoon käyttämäänsä aikaa vastaan palveluksia muilta. Tämä johti kotimatkalla hauskaan ajatusleikkiin siitä, voisiko aikapankkia pyörittää päätyönään, jos käyttäjiä ja vaihtoja tapahtuisi riittävästi. Jos siis saisi täydestä 40 tunnin työviikosta 40 tovia ”rahaa”, voisi sillä ostaa itselleen 40 tunnin edestä palveluksia yhteisön jäseniltä. Jos muita tulonlähteitä ei olisi, täytyisi myös perustarpeet, kuten asuminen ja ruokailut, hoitaa toveja käyttämällä. Jos toveja vastaan saisi yösijaa ja ruokaa, niin homma vois teoriassa toimia. Kuulemma myös tavaraa on aikapankissa vaihdettu toveja vastaan, joten varmaan lounaalle kutsuminen olisi realistinen palvelu pyydettäväksi yhteisöltä. Voisi siis kiertää yöpymässä yhteisön jäseneltä toiselle ja syödä milloin missäkin, käyttää normaalin työviikon verran palvelun ylläpitoon ja kehittämiseen, ja loppuajalla voisikin sitten vaikka tavata kavereita (joita tällaisella elämäntavalla varmaan kertyisi aika nopeasti aika paljon) tai harrastaa jotain ilmaista tai aikavaluutalla maksettavissa olevaa. Ongelmia tulee vastaan kuitenkin jo heti kun haluaisi mennä bussilla yöpaikkaa tarjonneen yhteisön jäsenen luokse. HSL ei taida vielä toveja kelpuuttaa, mutta ehkä tarpeeksi isosta yhteisöstä löytyisi myös kimppakyytejä riittävällä tiheydellä.

Melko epärealistisutopistisidealististahan moinen elämäntyyli olisi, mutta ainakin siitä voisi kertyä mielenkiintoista raportoitavaa blogiin 😀 ja elävä esimerkki voisi innostaa monia avaamaan hiukan enemmän ajatteluaan siihen suuntaan, että naapurin jeesaaminen silloin tällöin voi itseasiassa helpottaa molempien elämää. Hauskaa tässä ajatusleikissä on myös se, että oma elämäntilanteeni mahdollistaisi moisen kokeilun itseasiassa hämmentävänkin hyvin. Joudun joka tapauksessa muuttamaan pois Otaniemen opiskelijakämpästä maaliskuuhun menenssä, fyysisen omaisuuden määrä ei ole suuren suuri (ja sitäkin on tarkoitus vähentää ennen muuttoa), hullutuksia rajoittavia ihmissuhteita ei tällä hetkellä ole, ja backuppina vanhemmat asuvat pääkaupunkiseudulla, eli yösijaetsinnän epäonnistuessa ei ehkä tarvitsisi talvitelttailuun turvautua. 🙂

Kiertolaiselämää kätevämpää voisi toki olla, jos joku haluaisi vuokrata omistamansa kämpän toveja vastaan. Ihan helposti ei ehkä normikansalainen keksi vuokramaksuista saamalleen tovimäärälle käyttökohteita, mutta joku ohjelmistofirman omistaja, voisi ostaa niillä vaikkapa minun työaikaani. Aikavaluuttaa vastaan kämppäänsä vuokraavat tahot ilmoittautukoot kommenteissa, niin ajatusleikki saattaa vaikka ottaa tulta alleen… 😀

Jos mieleenne tulee jotain vastaavaa kokeilleita tapauksia Suomesta tai maailmalta, niin mainitkaa myös moisista kommenteissa (ja laittakaa linkkiä jos netistä löytyy tarinaa). Ihan kauhean tosissani en siis toki ole tällaista mallia esittämässä, mutta epätavallisten ajatusten kehittely on aina mukavaa, ja niitä jakamalla voi jostain tulla yllättäviä vastapalloja. On hyvä säilyttää mieli avoimena uusille tavoille toimia ja elää elämäänsä. 😉

Varsin avoimella mielellä lienee ideoitu myös Kristoffer Lawsonin Travelling Salesman -projekti, jossa hän kiertää ympäri pohjoismaita tavaten yrittäjähenkisiä ihmisiä ja tutustuen eri kaupunkien start up -meininkeihin. Projektin kick-off järjestetään ensi torstaina Kaapelitehtaalla klo 16.00. Avoin yritys -tiimi on menossa paikalle ja osallistun myös paneeliin, jossa pohditaan, pitäisikö kaikkien aloittelevien yrittäjien mennä Piilaaksoon vai onko Helsinki hyvä paikka ponnistaa. Kick-off alkaa sopivasti heti Slushin jälkeen, eli sinne osallistuvien on helppo jäädä seuraamaan tämän mielenkiintoisen projektin starttia. Tapahtuma on ilmainen, eli myös hyvä keino päästä startup-tunnelmiin ilman Slush-lipun hintaa. Nähdään siellä!

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Ajatusleikkejä ja pohjolankiertoprojekteja

 1. Antti Poikola sanoo:

  No hitto, nyt kun alkaa taas blogianne lukea on pakko kommentoida joka artikkeliin…

  ”pitäisikö kaikkien aloittelevien yrittäjien mennä Piilaaksoon vai onko Helsinki hyvä paikka ponnistaa”

  Itse olin Trawelling Salesmanissa Jyväskylässä, jossa naureskeltiin etelän keskustelulle, jossa oli ilmeisesti todettu tyyliin, ei ole pakko mennä Piilaaksoon, Helsinki on jees, mutta muualta Suomesta kyllä ehkä kannattaisi tulla Etelä-Suomeen?

  PS: Onko muuten Open Entrepreneurship.com tuttu? Huomasin Christofferin linkittäneen meikäläisen sinne, kun ei ilmeisesti löytänyt parempaakaan verkosivua HILA:sta (shame on me…)
  http://www.openentrepreneurship.com/HILA/

  Tykkää

  • Antti sanoo:

   Hyvä vaan jos kirvoittaa kommentteja! 🙂 Ja kiva että jaksat ne myös kirjoittaa! Tuntuu, että monesti ekan kommentin kynnyksen rikkominen rohkaisee muitakin keskustelemaan + sulta tullu monta hyvää pointtia, kuten nyt tuo openentrepreneurship.com, johon ainakaan mä en ollu aiemmin törmänny.

   Yks meidän motivaatioista tän blogin pitämiseen on kyllä hyvin lähellä ton sivuston agendaa, eli pitänee tsekata tarkemmin ja rekisteröityä sekä mahdollisesti jakaa jotain matskua tonnekin, kun sitä tulee.

   Saattoi tosiaan olla, että Helsingin Travelling Salesman -keskusteluissa oli hiukan pääkaupunkiseutulainen näkökulma, mutta ei mielestäni kuitenkaan niin, että yleisesti olisi patistettu starttaajia muualta Suomesta etelään. Mutta ainakin ns. start up scenen osalta puhuttiin, että jännää jos joissain kaupungeissa Traveling salesman -tapahtuman järkkääminen ja porukan paikalle saaminen on ollut ennakkoon hankalaa, siksi ettei porukalla oo oikeen tottumusta eikä intressiä start up -kokoontumisiin. Siinä yhteydessä puhuttiin, että yhtä tiivistä tapahtumatarjontaa tuskin kannattaakaan pienillä paikkakunnilla puskea kasaan, mutta että Helsingin pään tapahtumiin saattaisi aloittelevan yrittäjän (tai sellaista suunnittelevan) olla antoisaa reissata kauempaakin. Varsinkin kun yhteydenpito nykyään ei vaadi kovin tiivistä kasvokkaista tapailua, mutta usein uusien kontaktien saaminen on sillä tavoin kuitenkin paljon helpompaa.

   Tykkää

   • Antti Poikola sanoo:

    Mun kommentti tähän maakunta-Helsinki-Piilaaksokeskusteluun oli:

    Kokemusperäisesti matka Helsingistä Jyväskylään tuntuu olevan noin 3-5 kertaa pidempi, kuin toiseen suuntaan. Aivan vastaavasti voisin kuvitella olevan vaikea saada Piilaakson ihmisiä Suomeen, mutta Suomesta voi hyvin lähteä käymään Piilaaksossa.

    Eli jos toivotetaan maakuntien ihmisiä tervetulleeksi Helsinkiin hyvän pöhinän perässä, niin samalla voi ja kannattaa toivottaa itsensä tervemenneeksi Piilaaksoon, koska oma hyvä pöhinä on aina vain omaa hyvää pöhinää ja vaikka Helsingissä voi olla start-uppina (niinkuin Jyväskylässäkin), niin liikkeelle kannattaa lähteä ja maailmaa haistelemaan.

    Itse en ole vieläkään päässyt tutustumaan start-up sceneen Helsinkiä kauempana, mutta kiinnostusta olisi.

    Tykkää

   • Antti sanoo:

    Erittäin hyvä pointti kyllä! Ja tosiaan, vaikka kertamatka piilaaksoon maksaisi astetta enemmän (huolimatta VR:n yrityksistä kaventaa eroa) on paikan päällä tavattuihin uusin tuttuihin yhteyden pitäminen netin avulla käytännössä yhtä helppoa kuin Jyväskylä-Helsinki välillä. (jos nyt ei aikaeroa huomioida)

    Tykkää

 2. Hieno ja vaativat idea Kristoffer ”setok” Lawsonilta. Juttelin hänen kanssaan juuri tuona torstaina, 21. lokakuuta Hima@Salissa, Kaapelitehtaalla ja väänsimme aiheesta videoklipin.

  http://freejam.tv/?videos/2010/10/29/kristoffer-travelling-salesman-lawson.html

  Tykkää

  • Antti sanoo:

   Hyvä pätkä! Tossa tulee aika tiiviisti reissuidea esiteltyä.

   Ei muuta kun tsemppiä matkaan Kristofferille! Hyvinhän tuo näyttää reissu blogin perusteella etenevän, vaikkei ihan joka kaupungissa suuria kansanjoukkoja ole liikkeellä ollutkaan, niin aina näyttää jotain löytyneen. 🙂

   Tykkää

   • Raj sanoo:

    Good comments!Antti, I know you would aparceipte this book a lot: The sales advantage, how to get it, keep it, and sell more than ever by J. Oliver Crom, Michael A. Crom, Dale Carnegie & Associates. Whether it is Consultative Selling, SPIN, Solution Selling, Sales2.0, AIDA etc. it’s all about understanding the customer situation and building up a solution with which customer gets more value/benefits (than she even dreamed). Simplified a lot, but I see this as a basis statement in every sales model.I have been in the sales business for only 10 years and I can say I still do mistakes what comes to the sales process. I probably never have made a sale as perfectly as I would have wanted to. Luckily, I’m gradually improving all the time =)My favorite analogy: Everybody can sell, everybody can hit a golf ball .- Klemmaritehtailija

    Tykkää

 3. Nyt vasta huomasin tämän oivallisen keskustelun ja maininnan Travelling Salesman -projektista. Suunnilleen olen palautunut, mutta pikkuhiljaa tässä puhumme siitä pitäisikö meidän tavalla tai toisella jatkaa. Kiinnostusta ilmeisesti olisi ja maailmalta löytyisi vielä tutkimattomia korpimaita startup-puolella.

  Kiitokset Anteille ja Hannulle tuesta. Toivottavasti tapaamme vielä!

  Tykkää

  • Antti sanoo:

   Tervetuloa takaisin ja onnittelut huikean projektin toteuttamisesta! Ilmeisesti tien päällä oleminen sujui mukavasti, jos nyt jo jatkoajatuksia mielessä. 🙂 Itsekin on tullut kyllä silloin tällöin pyöriteltyä unelmia reissaava yrittäjä -elämäntyylistä.

   Meillä on Kassin suhteen homma edennyt marraskuultakin mukavasti, ja nyt ollaan Tekesin TULI-rahan tukemana myymässä palvelua. Kohteena tässä vaiheessa pääasiassa kunnat ja oppilaitokset, eli ei ainakaan vielä ihan niin lähellä Scredin kohderyhmää kuin syksyllä kelailtiin. Pidetään yhteyksiä joka tapauksessa ja eiköhän tässä törmäilläkin taas jonkun tapahtuman merkeissä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s