Vuosi alkaa tapaamisten merkeissä

Vuoden vaihtuminen merkitsi muutosta päivittäisen työmme sisällössä. Kuten ensimmäisen TULI-kierroksen hyväksymisestä kertovassa postauksessa todettiin, alkoi Kassin myyntityö tammikuun alussa. Käytännössä se on merkinnyt sopivien asiakastahojen miettimistä, yhteystietojen etsimistä, sähköpostin lähettelyä ja erinäisiä tapaamisia.

Ensimmäinen suljettu dokumentti

Asiakaskontaktoinnin yhteydessä on otettu käyttöön myös Avoimen yrityksen ensimmäinen tiedostetusti epäavoin dokumentti, jossa pidämme yllä yhteystietolistaa asiakaskontakteista (ja muistakin yhteystahoista) sekä muistiinpanoja siitä, mitä kunkin kanssa on viimeisimpänä sovittu.

Päädyimme dokumentin osalta suljettuun ratkaisuun siksi, että vaikka sinänsä itse voisimme hyvin kertoa kustakin asiakastilanteesta avoimesti, ei tämä välttämättä ole ok jokaiselle asiakkaalle. Vähintään on kohteliasta kysyä ensin, ja senkin jälkeen ainakin asiakkaiden yhteystiedot pysyvät todennäköisesti piilossa.

Toisaalta avoimen politiikan selittäminen ja tuon asian tiedustelu ensimmäisessä tuntemattomalle asiakkaalle lähtevässä ”cold call” -sähköpostissa tuskin on omiaan lisäämään viestin selkeyttä tai lukijan intoa vastata myöntävästi tapaamisehdotukseen. Toki voi olla, että tietty joukko avoimesta politiikasta innostuisikin, mutta uskomme kuitenkin, että yksinkertaisempi ja selkeämpi sähköpostiviesti on keskimäärin parempi tapa ottaa ensimmäinen yhteys. Viimeistään siinä vaiheessa, kun sopimuksista tulee puhe, pyrimme kuitenkin tuomaan avoimuuslinjamme esiin myös asiakkaille.

Tapaamisia tiuhaan tahtiin

CRM-dokumentti on nyt siis auki, ensimmäiset sähköpostit tuntemattomillekin tahoille on lähetetty ja muutama tapaaminenkin jo sovittu. Varsinaisia potentiaalisia asiakkaita emme ole vielä käyneet näkemässä, mutta vuoden ensimmäisille viikoille on kuitenkin mahtunut monenlaista muuta tapaamista. Tekesin TULI-yhteyshenkilön lisäksi olemme tavanneet muun muassa samanhenkisten palveluiden kehittäjiä sekä Vehmas Assembly -blogin kirjoittajan ja aikapankkitoimintaa tutkivan graduntekijän.  Lisäksi olemme käyneet esittelemässä palveluamme Sitralle ja Aallon tutkimusprojektille. Tapaamiset tuntuvat täyttävän kalenteria tehokkaasti, mutta kaikki ovat olleet myös hyödyllisiä eri tavoin.

Kuten pikkujouluaikaan todettiin, verkostoilla ja kontakteilla on paljon merkitystä aloittavan yrittäjän taipaleella. Eteenpäin ei kannata puskea tyhjiössä, kun ympärillä saattaa olla monta tahoa, joiden tavoitteissa on jotain samanlaista ja mahdollisuuksia win-win-järjestelyihin saattaa löytyä yllättävistäkin suunnista.

Tämänhenkistä samantavoitteisten palvelutuottajien yhteensaattamista on tarkoitus toteuttaa tänä keväänä myös hiukan isommassa mittakaavassa. Nettiajan kansalaisyhteiskunnan koordinaattorin Antti Poikolan aloitteesta ollaan kutsumassa koolle ”yhteisöllinen kuluttaminen” (Collaborative Consumption) -teeman parissa toimivia tahoja. Tarkoituksena on koota suomalaisia alan toimijoita samaan pöydän ääreen tutustumaan toisiinsa ja puhumaan mahdollisuuksista edistää luonnon ja yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä yhteisöllisen kuluttamisen mahdollisuuksia yhteisvoimin.

Vaikka osa yhteisöllisen kuluttamisen nettipalveluista voidaankin nähdä myös toistensa kilpailijoina, on kaupallinen tuotanto jokaiselle tällä hetkellä vielä se suurin kilpailija. Eli mitä enemmän kansa saadaan näkemään yksilöltä yksilölle välitetyt tavarat ja palvelut vaihtoehtona uusien kaupasta ostamiselle, sitä parempi. Lisää tietoa tästä tapahtumasta seuraa myöhemmin.

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Vuosi alkaa tapaamisten merkeissä

  1. Antti Poikola sanoo:

    Hyvää uutta vuotta avoin yritys!

    Tykkää

  2. Paluuviite: Yhteisöllinen kuluttaminen -tapaaminen | Avoin yritys

  3. Paluuviite: Yhteenveto kuluneesta vuodesta: ensimmäiset asiakkaat ja muut aikaansaannokset | Avoin yritys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s