Ensi vuonna Helsinki on maailman designpääkaupunki yhdessä Espoon, Kauniaisen, Vantaan ja Lahden kanssa. Vuotta juhlistaakseen kansainvälinen designsäätiö kokosi kansalaisilta ohjelmaehdotuksia. Ensimmäinen ohjelmaehdotusten teemoista oli ”avoin kaupunki – paremman elämän edellytyksiä kaupunkilaisille”.Teeman kuvaus oli seuraavanlainen:
Haemme innostavia tapoja, joilla asukkaat osallistuvat ja vaikuttavat aktiivisesti elinympäristönsä kehittämiseen. Tähän liittyvät vaikkapa kaupunkiympäristö, yhteisöllisyys, kestävä kehitys ja asukkaiden tarpeisiin perustuva julkisten palveluiden uudistaminen.
Totesimme, että nämä tavoitteet osuvat varsin hyvin yksiin sen kanssa, mitä me Kassilla tavoittelemme! Niinpä päätimme lähettää ohjelmaehdotuksen nimeltä ”Kaupunginosista kyläyhteisöjä”. Ohjelmaehdotuksen ytimen voi tiivistää seuraavasti:
Hankkeessa luodaan yhteistyössä kaupunginosayhdistysten kanssa pääkaupunkiseudun ja Lahden kattava verkko kaupunginosayhteisöjä, joissa ihmiset voivat jakaa resursseja toistensa kanssa, ja muodostetaan lisäksi yhteys näiden yhteisöjen välillä niin, että ihmiset voivat nähdä myös mitä ”naapuriyhteisössä” tapahtuu.
Keskustelimme asiasta Aallon WDC-projektipäällikön Kaisa Kivelän kanssa, ja hän piti ajatusta hyvänä. Ideana on, että hankkeen virallisena vastuutahona toimii Aallon OtaSizzle-tutkimusprojekti, josta Kassi ponnistaa, ja käytännön toteutuksesta (palvelun kustomointi, koulutustilaisuudet ym.) vastaa syksyllä perustettava yrityksemme.
Rahaa emme ole WDC-säätiöltä hakemassa, vaan ainoastaan tunnustusta sille, että hankkeemme sopii osaksi virallista WDC-vuotta. Rahoitus on tarkoitus kerätä kohdekaupungeilta siten, että jokaisesta kaupungista mukana olisi vähintään 1-3 kaupunginosaa, joissa palvelua pilotoidaan vuoden 2012 aikana. Jos kokeilu menee hyvin ja palvelu koetaan hyödylliseksi, voi sen tämän jälkeen ottaa käyttöön myös muissa kaupunginosissa.
Ehdotuksemme voi lukea kokonaisuudessaan täältä.
Hanke on todella hieno, ja kaivattu. Lähiön asukkaana olen monesti pohtinut, kuinka voisin saada paremmin kontaktia oman lähiympäristön asukkaisiin, ja kuinka voisimme jakaa resursseja. Uskon, että hanke kehittää paitsi yhteisöllisyyttä, myös ekologisempaa elämäntapaa esimerkiksi tavaroiden lainaamisen kautta. Isossa kaupungissa ihmisiltä puuttuu helposti rohkeus tutustua ihmisiin, pyytää tai ottaa vastaan apua.
TykkääTykkää
Hei Anniina, kiitos kommentistasi! Hyvä kuulla että hankkeelle on tilausta. Toivotaan että saadaan myös kaupunkien päättävät tahot innostumaan ja asukkaat lähtemään innolla mukaan toimintaan.
TykkääTykkää
Anniina on Vantaan Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja (ja ehdolla eduskuntaan), joten innostus on siellä suunnalla siis jo viritetty. Hyvä juttu. Minäkin kaipaisin tänne Hiekkaharjuun jotain muutakin yhteisöllistä kuin lähibaarin.
TykkääTykkää
Hyvä hyvä! Vantaan kaupungille ollaan itseasiassa menossa Kassia esittelemään jo 7.3. Toivotaan, että siellä on samaa intoa ilmoilla.
Ihmisistähän se yhteisöllisyys lopulta lähtee, mutta yhteyksien luomista helpottavat yhteiset paikat ja viestintäkanavat, eli lähibaarikin osaltaan. 🙂 Toivotaan, että tän projektin myötä saatais Kassista yks mahdollinen kanava lisää myös Hiekkaharjuun.
TykkääTykkää
Paluuviite: Tweets that mention Ehdotuksemme WDC-hankkeeksi: kaupunginosista kyläyhteisöjä | Avoin yritys -- Topsy.com
Hyvä esimerkki toimivasta kylästä löytyy Koillis-Helsingistä. Tapanila eli tuttavallisesti Mosa oli Vuoden Kylä vuonna 2009 juuri tämän hankkeen tavoitteiden mukaisilla perusteilla.
TykkääTykkää
Käykääpä katsomassa Mosaa. http://www.tapanila.fi/
TykkääTykkää
Hei, hienoa, tänne on löytäny moni jo kommentoimaan juttua heti samana päivänä! Ja hyvä kun ilmiannatte tällaisia aktiivisia kaupunginosia, sillä jos WDC-suunnitelmat etenee toivotusti, niin 2012 pitäis valita pari innokasta kaupunginosaa Kassin kyläyhteisöllistäviä vaikutuksia pilotoimaan. 😉
TykkääTykkää