Ehdotuksemme WDC-hankkeeksi: kaupunginosista kyläyhteisöjä

Ensi vuonna Helsinki on maailman designpääkaupunki yhdessä Espoon, Kauniaisen, Vantaan ja Lahden kanssa. Vuotta juhlistaakseen kansainvälinen designsäätiö kokosi kansalaisilta ohjelmaehdotuksia. Ensimmäinen ohjelmaehdotusten teemoista oli ”avoin kaupunki – paremman elämän edellytyksiä kaupunkilaisille”.Teeman kuvaus oli seuraavanlainen:

Haemme innostavia tapoja, joilla asukkaat osallistuvat ja vaikuttavat aktiivisesti elinympäristönsä kehittämiseen. Tähän liittyvät vaikkapa kaupunkiympäristö, yhteisöllisyys, kestävä kehitys ja asukkaiden tarpeisiin perustuva julkisten palveluiden uudistaminen.

Totesimme, että nämä tavoitteet osuvat varsin hyvin yksiin sen kanssa, mitä me Kassilla tavoittelemme! Niinpä päätimme lähettää ohjelmaehdotuksen nimeltä ”Kaupunginosista kyläyhteisöjä”. Ohjelmaehdotuksen ytimen voi tiivistää seuraavasti:

Hankkeessa luodaan yhteistyössä kaupunginosayhdistysten kanssa pääkaupunkiseudun ja Lahden kattava verkko kaupunginosayhteisöjä, joissa ihmiset voivat jakaa resursseja toistensa kanssa, ja muodostetaan lisäksi yhteys näiden yhteisöjen välillä niin, että ihmiset voivat nähdä myös mitä ”naapuriyhteisössä” tapahtuu.

Keskustelimme asiasta Aallon WDC-projektipäällikön Kaisa Kivelän kanssa, ja hän piti ajatusta hyvänä. Ideana on, että hankkeen virallisena vastuutahona toimii Aallon OtaSizzle-tutkimusprojekti, josta Kassi ponnistaa, ja käytännön toteutuksesta (palvelun kustomointi, koulutustilaisuudet ym.) vastaa syksyllä perustettava yrityksemme.

Rahaa emme ole WDC-säätiöltä hakemassa, vaan ainoastaan tunnustusta sille, että hankkeemme sopii osaksi virallista WDC-vuotta. Rahoitus on tarkoitus kerätä kohdekaupungeilta siten, että jokaisesta kaupungista mukana olisi vähintään 1-3 kaupunginosaa, joissa palvelua pilotoidaan vuoden 2012 aikana. Jos kokeilu menee hyvin ja palvelu koetaan hyödylliseksi, voi sen tämän jälkeen ottaa käyttöön myös muissa kaupunginosissa.

Ehdotuksemme voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Advertisement

Tietoja Juho

Startup-yrittäjä, jonka intohimona ovat yhteiskunnalliset keskustelut.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Ehdotuksemme WDC-hankkeeksi: kaupunginosista kyläyhteisöjä

 1. Hanke on todella hieno, ja kaivattu. Lähiön asukkaana olen monesti pohtinut, kuinka voisin saada paremmin kontaktia oman lähiympäristön asukkaisiin, ja kuinka voisimme jakaa resursseja. Uskon, että hanke kehittää paitsi yhteisöllisyyttä, myös ekologisempaa elämäntapaa esimerkiksi tavaroiden lainaamisen kautta. Isossa kaupungissa ihmisiltä puuttuu helposti rohkeus tutustua ihmisiin, pyytää tai ottaa vastaan apua.

  Tykkää

  • Juho sanoo:

   Hei Anniina, kiitos kommentistasi! Hyvä kuulla että hankkeelle on tilausta. Toivotaan että saadaan myös kaupunkien päättävät tahot innostumaan ja asukkaat lähtemään innolla mukaan toimintaan.

   Tykkää

 2. Tarja Ollas sanoo:

  Anniina on Vantaan Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja (ja ehdolla eduskuntaan), joten innostus on siellä suunnalla siis jo viritetty. Hyvä juttu. Minäkin kaipaisin tänne Hiekkaharjuun jotain muutakin yhteisöllistä kuin lähibaarin.

  Tykkää

  • Antti sanoo:

   Hyvä hyvä! Vantaan kaupungille ollaan itseasiassa menossa Kassia esittelemään jo 7.3. Toivotaan, että siellä on samaa intoa ilmoilla.

   Ihmisistähän se yhteisöllisyys lopulta lähtee, mutta yhteyksien luomista helpottavat yhteiset paikat ja viestintäkanavat, eli lähibaarikin osaltaan. 🙂 Toivotaan, että tän projektin myötä saatais Kassista yks mahdollinen kanava lisää myös Hiekkaharjuun.

   Tykkää

 3. Paluuviite: Tweets that mention Ehdotuksemme WDC-hankkeeksi: kaupunginosista kyläyhteisöjä | Avoin yritys -- Topsy.com

 4. Ilppo Greis sanoo:

  Hyvä esimerkki toimivasta kylästä löytyy Koillis-Helsingistä. Tapanila eli tuttavallisesti Mosa oli Vuoden Kylä vuonna 2009 juuri tämän hankkeen tavoitteiden mukaisilla perusteilla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s