Nuorten yrittäjät koolla Jyväskylässä

Avoimuus toi kutsun

Jyväskylän Laajavuoressa pidettiin viikonloppuna Nuorten yrittäjien tapaaminen. Suomen yrittäjien toiminnasta vielä aiemmin varsin tietämättömänä ollut Avoin yritys sai onnekseen kutsun tapahtumaan ja sen lauantai-iltapäivän paneelikeskusteluun. Paneelin aiheena oli verkostojen hyödyntäminen liiketoiminnassa, ja meiltä kaivattiin tähän näkökulmia siitä, miten avoimuus vaikuttaa verkostoitumiseen.

Hyvänä esimerkkinä tästä itseasiassa toimii juuri tämä paneelikutsu, sillä jos syksyllä perustettavan yrityksemme suunnitelmia olisi tähän asti puitu vain suljetuin ovin, ei tällaisen kutsun saamiselle olisi ollut syytä, eikä oikeastaan mahdollisuuttakaan. Nyt avoimesti netissä ollut tieto mahdollisti, että meille ennestään täysin tuntematton taho pystyi selvittämään mistä on kyse ja lähestymään meitä mahdollisuudella, jota itse emme olisi tulleet edes ajatelleeksi.

Avoimin kortein pelaaminen siis lisää vaivattoman verkostoitumisen mahdollisuuksia. Jos ensin selvittää tarkasti kenelle kertoo ja mitä, on uusien yhteyksien luominen väistämättä hitaampaa. Toki pelkkään avoimeen tietoon pohjaavat yhteydet ovat aluksi yksisuuntaisia, mutta tiedon herättämä kiinnostus saattaa johtaa vahvemman yhteyden luomiseen.

Tapaamisen tunnelmia

Avointa yritystä edustamaan Jyväskylään lähti Antti, ja seuraavassa on hiukan raportointia tapahtumasta.

Nuorten yrittäjien tapaaminen järjestettiin nyt toista kertaa. En ollut aiemin tapahtumasta kuullut, mutta varsin nopeasti kävi selväksi, että tällaisissa kohtaamisissa on kyllä järkeä. Perjantai alkoi yllättävästi, mutta erittäin toimivasti saunomisella. Tervetulopuheet pidettiin lyhyinä ja ensimmäiset pidemmät alustukset ja paneelit kuultiin vasta lauantaina, jolloin tunnelma oli jo perjantain kesäisen saunarantagrillailun jälkeen varsin rentoutunut ja välitön. Uusiin ihmisiin tutustuminen ja heidän kanssaan viihtyminen tuntuivatkin olevan tapahtuman tärkeintä antia. Myös alustukset ja paneelit olivat mielenkiintoisia, suosikkinani Mood It Oy:n Maaretta Tukiaisen esitys oman tien tavoittelun tärkeydestä.

Avoimen yrityksen idea herätti kohtuullisesti huomiota, kysymyksiä ja positiivisia kannustuksia. Todella mukavaa saada vähän isommassa porukassa jaettua ideaa ja saatua palautetta, joka lisää uskoa siihen, että on tekemässä jotain hyvää ja ainakin hiukan uudella tavalla. Tulipa keskusteluissa vastaan eräs toinenkin suurta avoimuutta suunnitteleva, JAMK:n helmoista ponnistava yrityksenalku. Asiasta todennäköisesti juttua blogissa myöhemminkin, kunhan ehditään viikonlopun jälkeen olla porukkaan yhteyksissä.

Kuten Juhon SXSW-reissun tapauksessa, toiminee tämänkin viikonlopun osalta hyvin reporting-by-blogwriting -menetelmä, eli kirjoittelen tämän tekstin siinä hengessä, että se toimii samalla raportointina Juholle. Tällainen avoimen raportoinnin ja sisäisen raportoinnin yhdistäminen on yksi keino välttää avoimuuden jäämistä ajanpuutteen jalkoihin, mistä edellisessä tekstissä oli puhe. Seuraavassa siis sekalaisia viikonlopunna muistiin merkitsemiäni asioita hiukan avattuna.

Reissun muistiinpanot

Maaretta Tukiaisen hyvästä esityksestä tuli kirjattua muistiin ajatus, joka  tässä elinkaaremme vaiheessa liittyy enemmän mahdollisuuksiin kuin uhkiin, mutta on hyvä pitää mielessä: ”Ei pidä koko ajan tuijottaa vain palloa, sillä peli voi muuttua, ja uusilla säännöillä joku vierestä ajaa ohi.” Nyt olemme enemmänkin tuossa uusia sääntöjä hahmottavassa kokemattoman pelaajan roolissa, mutta pitää muistaa, että kokemuksen karttuessa kasvaa myös riski muuttua ketterästä tarkkailijasta totutulla tavalla jääräpäisesti palloa pelaavaksi järkäleeksi.

En muista keneltä tämä lausahdus tuli, mutta jälleen hyvä pointti näkökulman ja ajattelun laajuuden tärkeydestä: ”Kuten sodassa, ei kannata toimia samalla tyylillä kuin vastustaja. Mike Tysonia ei kannata haastaa nyrkkeilyyn vaan vaikkapa shakkiin.” Eli usein ei ole pakko toimia niin kuin ensialkuun saattaisi tuntua välttämättömältä. On mietittävä missä on itse hyvä, ja haastettava mahdollisuuksien mukaan muut siihen suuntaan.

Nuoren ja kokemattoman tiimin konkaripuutosta avittamaan vinkattiin Yrityskummeja, joiden osalta tosin sanottiin, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, joten kummin tai vinkkien saaminen saattaa kestää. Idea kuulostaa kyllä tutustumisen arvoiselta.

Christina Forsgård povasi LinkedIn-palvelun merkityksen vahvaa kasvua yrittäjän kannalta ja vannotti kaikkia liittymään sinne viimeistään nyt. Omalta osaltani mietin, että profiilin päivittämisen lisäksi voisi olla hyvä varmistaa Kassin löytyminen myös LinkedIn:ssä ja lisätä Avoin yritys sinne firmana viimeistään heti kun yritys on virallisesti perustettu ja nimi on päätetty ja varmistettu.Christinalta tuli myös pari kirja- ja teatterivinkkiä:

Seminaariviikonloppuna tuli kuultua myös ideoita tuleviksi viikonloppureissuiksi:  Tuottava Vastuullisuus -seminaari vaikuttaisi sekä aiheeltaan että puhujiltaan (mm. Al Gore) aika huimalta ja Kassin ajatusmaailmaan sopivalta, mutta voi olla että osallistumiskustannukset jäävät syksyn tulotasoon nähden vähän liian suolaisiksi.

Yhteenveto

Verkostoitumisen tärkeydestä on kirjoiteltu blogissa jo aiemminkin, ja jälleen päädyn toteamaan, että verkostoitumisen mahdollisista tulevaisuuteen ajoittuvista hyödyistä riippumatta on uusien, samanhenkisten ihmisten tapaaminen todella mukavaa. Ja ainakin itsellä on tärkeänä pyrkimyksenä niin yrittämisessä kuin elämässä yleensäkin, että toiminta on kivaa. 🙂 Hyvin suurella todennäköisyydellä tulee siis osallistuttua myös seuraavaan Nuorten Yrittäjien Tapaamiseen ensi keväänä Helsingissä.

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Nuorten yrittäjät koolla Jyväskylässä

 1. Perttu sanoo:

  Oikeeta asiaa!

  Tykkää

 2. Jani Hovila sanoo:

  Hieno yhteenveto tapahtumasta. Ja kiitoksia osallistumisesta sekä hyvistä keskusteluista, niin lauantain paneelissa kuin myöhään vielä yölläkin.

  Ja tosiaan, avoimuus voi tuottaa kaikenlaista 😉

  Tykkää

 3. Esa Toivonen sanoo:

  Hyvä tiivistys viikonlopusta.

  Itse olin paikalla sekä omia yrityksiäni edustaen, yrityskummina ja ennen kaikkea tapahtuman osallistuvana asiakkaana.

  Kiitos järjestäjille loistavasti onnistuneesta tapahtumasta. Erilaisia verkostoitumistapahtumia järjestetään jatkuvasti ja tällä kertaa verkostoitumiselle annettiin myös oikeasti aikaa ja mahdollisuuksia!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s